!
Afbeelding
Foto Giga Meubel

Trendy rotan, de look van nu.

3 januari 2022 om 10:50 Partnercontent

Industriële meubelen zijn heel erg populair en hebben hun plek in onze woningen stevig ingenomen. Maar nu is een nieuwe trend in opkomst, die ontzettend goed past bij het industriële: rotan. Een rotan leunstoel is een echte eye-catcher in je industriële kamer. En wat dacht je van een rotan tafel? Strak en luchtig tegelijk, met een warme uitstraling.

Nu de landelijke inrichting zijn rentree maakt ligt de weg voor trendy rotanmeubelen helemaal open. Denk eens aan een boomstamtafel met daaromheen schattige rotan kuipstoeltjes. Of aan een ruimte met heel veel hangplanten, palmen en een zithoek van rotan. Zorg voor lucht, licht en ruimte. Zo komt jouw rotan goed tot zijn recht.

Verschillende stijlen

Rotanmeubelen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren. Als het meubel eenmaal klaar is wordt het voorzien van een beschermdende laklaag. Donkerbruin en de lichte, zacht-gouden rietkleur komen het meest voor. Het materiaal is zo flexibel, dat er zowel voluptueuze rondingen als strakke, gebogen lijnen mee gemaakt kan worden. Zo kan je jouw meubel helemaal laten aansluiten bij je bestaande stijl.

Kussens en andere accessoires zijn onmisbaar. Een schapenwollen vacht zorgt voor een zachte, uitnodigende uitstraling. Een leren kussen maakt het juist weer strak. Een zachte bloemen slinger die je door de stengels vlecht past prima bij een buitenmeubel.

De kussens zijn er niet alleen voor de looks, hoewel dat natuurlijk heel belangrijk is, maar ook voor het onderhoud. Een kussen op je rotanbank zorgt ervoor dat de druk op het rotan verdeeld wordt. Zo wordt de kans dat er een stengel knapt een stuk kleiner.

Wat is rotan precies?

Rotan brengt warmte en een stukje natuur in huis. Het is dan ook gemaakt van een natuurlijk materiaal. Rotan groeit in de tropische regenwouden van Zuid-oost Azie. Als lange lianen groeien de taaie, stevige stengels vanuit de rotangpalm tussen de bomen door. De oogsters klimmen omhoog in de bomen en snijden lange stukken los. Deze stengels worden tot hanteerbare lengtes gesneden en in de zon gelegd om te drogen. Het binnenste, een rietachtig materiaal, kan na het drogen gebruikt worden om er meubels van te maken. Het is erg sterk en buigzaam. Die buigzaamheid maakt dat het zo’n populair materiaal is voor meubelen, dat het al in het oude Egypte gebruikte werd.

Het onderhoud

Als je jouw rotanmeubel stuk gewoon laat staan en er nooit wat aan doet behalve wat afstoffen, gaat het al heel lang mee. Maar je loopt dan wel de kans dat er zo nu en dan een stengel knapt. Dat levert lastige reparaties op. Goed onderhoud is zorgen dat het hout een beetje vochtig blijft. Zet je rotan niet in de volle zon. Af en toe afnemen met een sopje en een zachte borstel met eventueel wat zout in het water helpt het rotan om vochtig en dus soepel te blijven. Gebruik een speciale spuitbus met rotanlak mocht je toch ergens de lak beschadigen. Zo blijft je meubel nog langer mooi.

Is rotan duurzaam?

Rotan is een natuurlijk materiaal dat, met de juiste verzorging, lang meegaat. Een belangrijk punt is dat rotan bomen nodig heeft om te groeien. De hoop is dat de aantrekkende vraag naar rotan landen zal stimuleren om hun bossen te herstellen. Op dit moment heeft de rotan die uit Indonesie en Borneo komt al een FSC kenmerk. Zo heb je niet alleen een prachtige stoel maar help je ook nog eens bossen rendabel te maken. Win win.   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie