!
Afbeelding
Foto door Edoardo Tommasini via Pexels

Net een feestje gehad in Harderwijk? Ga dan langs een audicien in de regio

30 december 2021 om 11:16 Partnercontent

Herken je het gevoel dat je wakker wordt, na een goed feestje in je favoriete stad Harderwijk, maar je een enorm harde piep in je oor hebt. Je denkt eerst ‘oh joh dat gaat over een paar minuten wel weg’ maar het blijkt heel de dag aan te houden. Gelukkig is aan het einde van de dag de piep weg. Ergens ben je elke keer toch weer een beetje bang dat die piep niet meer weggaat. En dat is terecht! Door harde muziek op een feestje ontstaat regelmatig gehoorschade. Gehoorschade is altijd permanent. Het is dus ook belangrijk om gehoorschade te voorkomen. Denk je toch dat je tijdens het gezellige feestje gehoorschade hebt opgelopen is het zeker goed om een gehoortest uitvoeren.

Het voorkomen van schade aan je gehoor

Het is goed om schade aan je gehoor te voorkomen. Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met gehoorschade. Maar dit wil je natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen en het liefst helemaal voorkomen. Daarom is het belangrijk om goede gehoorbescherming te dragen. Oordoppen kunnen bijvoorbeeld helpen om het aantal decibel van muziek naar beneden te dragen. Een veel gehoord bezwaar is dat mensen niet meer optimaal kunnen genieten van de muziek. Dit is niet waar. Door een speciale filter op de oordoppen hoor je nog precies hetzelfde alleen zachter waardoor je gehoor niet beschadigd wordt.

 Daarnaast is het ook goed om tijdens feesten niet dichtbij boxen te gaan staan. Hierdoor komt de muziek minder hard binnen. Je kan ook een decibelmeter op je telefoon installeren waardoor je kan zien of het ‘veilig’ is waar je bent. Als je muziek op je telefoon aan het luisteren bent is er vaak een standaard begrenzer ingesteld waardoor je de muziek niet te hard kan stellen. Dit zorgt er ook voor dat je op die manier geen schade aan je gehoor kan krijgen.

Wat als je toch gehoorschade hebt?

Als er uit een test bij de audicien is gebleken dat je toch gehoorschade hebt zijn er veel mogelijkheden. Vaak kan je bij gehoorschade een gehoorapparaat krijgen waardoor het geluid versterkt wordt. Moderne gehoorapparaten kunnen zelfs achtergrondgeluiden wegfilteren en alleen spraak versterken. Zo kun je je goed concentreren op wat er gezegd wordt. Veel mensen die slechthorend zijn vinden het namelijk lastig om in rumoerige ruimtes te verstaan wat er gezegd wordt.  Uit de test bij de audicien blijkt of een gehoorapparaat bij allebei de oren nodig is of alleen bij een oor. Als je tinnitus hebt door de gehoorschade dan kan een gehoorapparaat hier niets aan doen.

 Een gehoorapparaat kan dus voor veel mensen een uitkomst bieden. Er zijn verschillende aanbieders van gehoorapparaten. De kosten van een gehoorapparaat hoeven niet meer te zien dan € 99,-. Je moet dan wel nog de eventuele eigen risico betalen. Als je gehoor beschadigd is, is het dus zeker verstandig om bij de audicien te kijken naar de mogelijkheden. Maar voorkomen is zeker beter dan genezen. Zorg dus dat je bij het volgende festival in Harderwijk goede gehoorbeschermers mee hebt!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie