!
Devran en Rowan uit groep 1/2 a nemen hun rol als ‘gang-opruimers’ heel serieus.
Devran en Rowan uit groep 1/2 a nemen hun rol als ‘gang-opruimers’ heel serieus. Crista de Haan

Basisschool De Schakel: eerste Leader in Me-school van Harderwijk

1 december 2022 om 10:00 Onderwijs

HARDERWIJK Basisschool De Schakel gaat een Leader in Me – school worden. Dit concept is gebaseerd op de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Het wereldberoemde boek is door zoon Sean Covey bewerkt voor kinderen. Inmiddels zijn er al meer dan honderd scholen in Nederland die dit concept omarmen. De Schakel is de eerste basisschool in Harderwijk die vanuit de zeven gewoonten het onderwijs vormgeeft. 

Het team van De Schakel is enthousiast: ,,We willen kinderen méér leren dan rekenen en lezen. De persoonlijke ontwikkeling van kinderen gaat om zelfkennis en zelfvertrouwen om straks goed voorbereid de wereld in te stappen.” Van ouders krijgt de school positieve reacties. Kinderen worden veel meer betrokken bij de lessen en activiteiten. In de klas zijn leiderschapsrollen verdeeld. In groep 1 is een van de kinderen ‘vloerveger’ en daarmee verantwoordelijk voor een nette vloer. In groep 8 zijn twee leerlingen bibliothecaris: zij dragen zorg voor een opgeruimde schoolbibliotheek. De kinderen hebben deze rollen als klas bedacht en mogen ook kiezen welke rol bij hen past. The Leader in Me gaat uit van regie nemen, je verantwoordelijk voelen. Kinderen leren om stevig en doelgericht in het leven te staan en van daaruit met zelfvertrouwen relaties aan te gaan. Kinderen mogen meepraten binnen de school en worden uitgedaagd om na te denken over de keuzes die ze maken. Er is een leerlingenraad die op schoolniveau meepraat. Maar ook in de klas worden kinderen eigenaar van hun leerproces. In groep 7 kunnen kinderen soms zelf beslissen om de uitleg van een rekenles te volgen. Kinderen die het doel al bereikt hebben, mogen de tijd effectief inzetten voor andere taken. 

De schoolontwikkeling zorgt voor verbinding tussen zowel de kinderen als de leerkrachten. ,,We spreken steeds meer dezelfde taal binnen de school. Leader in Me helpt ons om de kinderen voor te bereiden op de wereld van morgen.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie