!
De dame uit Doorn (12) geniet ontzettend van haar sport, die ze op 8-jarige leeftijd begon.
De dame uit Doorn (12) geniet ontzettend van haar sport, die ze op 8-jarige leeftijd begon. Lagom Image Agency

Ieme is luchtacrobaat: ‘Volgend jaar ga ik voor een nog hogere plek op WK’’

5 december 2022 om 20:00 Mensen

DOORN ,,Ik was wel trots op mijn zevende plek op het WK Luchtacrobatiek, maar volgend jaar ga ik voor een nog hogere plek. Daar ben ik nu al hard voor aan het trainen.” Ieme van Houten is alweer enkele weken terug in Nederland en blikt uitgebreid terug én vooruit op tijden die komen gaan.

De dame uit Doorn (12) geniet ontzettend van haar sport, die ze op achtjarige leeftijd begon. Het WK was uiteraard het allergrootste evenement van dit jaar. ,,Luchtacrobatiek is - niet zoals het woord het zegt - alleen in de lucht, maar ook op de grond. Toch ben ik het beste in de oefeningen in de lucht. Ik vind het zo ontzettend leuk om te doen, allerlei trucs bedenken, het is allemaal even mooi. Wel moet ik zeggen dat de jury in het Zwitserse Lausanne heel streng was, veel strenger dan anders. Ik was op het WK als tweede aan de beurt in de categorie van 10 tot 14 jaar en had gehoopt op een hogere score dan op het NK, toen ik de titel pakte. Ik kreeg helaas 0,3 punt minder en dat had ik echt niet verwacht, juist omdat de oefening zo goed ging.”

Nieuws gaat verder dan de gemeentegrens. Daarom brengen wij ook bijzondere verhalen van buiten jouw gemeente. Artikelen die je motiveren, inspireren en je aan het denken zetten. Kortom: verhalen die de moeite waard zijn om te lezen.

Er was een erg fijne sfeer binnen TeamNL

Andere deelnemers kregen zelfs tien tot vijftien punten minder, zo vult moeder Tineke - die bij het interview aanwezig is - aan. Er waren 22 deelnemers uit Nederland uitkomend in diverse sporten, ook het paalsporten stond namelijk op het programma in de Zwitserse stad. ,,Er was een erg fijne sfeer binnen TeamNL”, zo oordeelt Ieme.

NK De tiener blikt ook terug op een ander hoogtepunt, in Ede eerder dit jaar. In mei vond daar de nationale titelstrijd plaats, zo vertelt de Doornse, die haar sport beoefent bij de club TumbleTime in De Bilt en Woerden. ,,Ja, dat ging echt super die dag in mei. Heel mooi dat ik daar goud pakte. Daardoor plaatste ik me ook voor het WK.” Eerder had TumbleTime ook een vestiging in Maarn, maar die locatie is sinds drie jaar verdwenen. Veel komt dus aan op de bereidheid van vader en moeder. ,,Daar ben ik ze natuurlijk ook heel dankbaar voor.” 


Foto: Lagom Image Agency

Oorspronkelijk beoefende ze een andere sport. ,,Ja, ik deed aan turnen, maar omdat ik geblesseerd raakte aan mijn voet, raadden de artsen mij aan om te stoppen met het turnen. Heel jammer.” De kwetsuur - een morbus sever - bleek hardnekkig en komt eigenlijk alleen voor bij kinderen in de groei. ,,Ieme heeft het in beide voeten”, zo legt moeder uit. ,,De blessure zit in de aanhechting bij de achillespees en dat is heel jammer. Het komt ook vooral voor bij kinderen die veel sporten. Ja, dat deed en doet Ieme wel.” 

Het is allemaal zo gevarieerd deze sport, het is heerlijk. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar als ik weer goed wil zijn op het NK

EIGENLIJK TE OUD De vroege vwo-leerlinge - ze zit (al) in de tweede van het Openbaar Lyceum Zeist - heeft ook nog een andere bezigheid, ze treedt op als artieste bij CARO van de Efteling, een grote theatershow die opgevoerd wordt voor het publiek aldaar in Kaatsheuvel. ,,Dat is ook zo ontzettend leuk, ik heb al 27 keer gespeeld en heb er nog vier te gaan, de laatste is op 3 januari.” Ze moet noodgedwongen stoppen, zo vertelt Ieme. ,,Ik speel daar een tienjarige en omdat ik klein ben voor mijn leeftijd mag ik toch meedoen. Maar ja, nu word ik toch te groot, ik groei uit mijn kostuums, helaas.” 


BFoto: Lagom Image Agency

Ze doet dan een mix van dans en acrobatiek, op onregelmatige basis. ,,Meestal kom ik zo’n twee, drie keer in de maand in actie in de Efteling. Ik speel maar liefst zes verschillende rolletjes en doe zelfs ook een dubbelduet. Verder heb ik ook een soort waterdans én doe ik natuurlijk aan acrobatiek zelf. Prachtig om te doen, voor dit interview ben ik zenuwachtiger dan voor dat optreden daar, haha.”

DE EFTELING Ze draait haar hand dus niet om voor het spelen voor het grote publiek. ,,Wel is het heel jammer dat ik niet heel hoog de lucht in mag, dat heeft te maken met regels vanuit de Efteling en daar houd ik me natuurlijk aan. Het zijn leuke lange middagen/avonden daar, ik moet er al om 16.00 uur zijn wanneer de voorbereidingen en de repetities beginnen. Verder eten we ook gezellig met zijn allen, erg leuk ook allemaal.” 

De show zelf duurt van 18.30 tot 19.45 uur. Haar eerste show was in september vorig jaar. Ze wil daarbij haar dank uitspreken aan trainer Inge Haidar. Zij bracht Ieme in contact met Corpus Acrobatics in Halfweg. ,,Daar ging ik trainen voor het acrobatiekgedeelte hoorde ik van de auditie bij de Efteling. Het was één groot avontuur en daar zit ik nu nog steeds in. Ik had eigenlijk nog veel langer willen doorgaan bij De Efteling omdat het allemaal zo leuk is!” Dit is wel wat anders dan de pijn die ze af en toe nog altijd lijdt vanwege haar aandoening aan de voet. ,,Pff ik heb weleens gehad dat ik dagen niet kon lopen, zoveel pijn doet het dan. Gelukkig is dat alweer lang geleden. Maar ja, de podotherapeut heeft niet voor niets gezegd dat ik met het turnen, en het majorette trouwens ook, moest stoppen.”


Foto: Lagom Image Agency

EERSTE PLEK Het afgelopen WK in Zwitserland was niet haar eerste mondiale titelstrijd waar ze aan meedeed. Ook vorig jaar was dat het geval. Door corona werd dat echter wel op een heel andere manier ingevuld. ,,Ja, zeg dat, die deed ik online en toen werd ik dertiende. En nu dus zevende, zes plaatsen beter. Dit betekent dus dat ik volgend jaar eerste wordt, haha!” De winst in Lausanne ging overigens naar een Pools meisje, een Poolse jongen werd tweede. ,,Ja, de sporters worden gemixt op deze leeftijd, erg gezellig hoor.” 

In het hoofd ben ik ook alweer bezig met volgend jaar

Het WK van volgend jaar vindt overigens ook in Polen plaats, wederom medio oktober. ,,Helaas is het dan niet in de herfstvakantie”, zo vult Tineke aan. ,,Maar eerst moet Ieme zich maar weer eens zien te kwalificeren. Ook volgend jaar zal dat via het NK moeten gaan gebeuren.”

RUST Maar nu eerst even rust, zo voegt Ieme toe. ,,Maar helemaal niks doen, kan ik ook weer niet hoor. In het hoofd ben ik ook alweer bezig met volgend jaar.” Wat heet, dit deed ze al op de terugweg van het WK, zo vertelt ze lachend. ,,Plannen en trucjes bedenken, je moet altijd vooruitkijken he. En dat gebeurde al op de achterbank in de auto op weg terug naar huis.” 

Ja het is gewoon mijn leven, zo zie ik dat echt

De liefde voor haar sport is ook te zien in het ouderlijk huis. ,,Ja, we hebben een hoepel in het tuinhuis hangen en daar is Ieme regelmatig te vinden.” ,,Ja het is gewoon mijn leven, zo zie ik dat echt”, vertelt Ieme met een gulle glimlach. ,,Het is allemaal zo gevarieerd deze sport, het is heerlijk. En ik kijk nu al uit naar volgend jaar als ik weer goed wil zijn op het NK én ook een duo ga vormen met Loïs van den Bout. Zij komt uit Zeist en deed dit jaar ook al mee in deze discipline. Ik heb er zin in!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie