!
Vrijwilligers Jan Huizinga, Bert Schiffmacher, Ton Tuinman, Carla L' Ortye en Joop Kruizinga op de gerenoveerde stelling.
Vrijwilligers Jan Huizinga, Bert Schiffmacher, Ton Tuinman, Carla L' Ortye en Joop Kruizinga op de gerenoveerde stelling. Foto: Marco Jansen

Molen De Hoop draait weer

12 augustus 2022 om 08:52 hartenziel

HARDERWIJK Drie maanden stonden de wieken van Molen De Hoop stil, maar vanaf donderdag 11 augustus draaien ze weer volop en kan de stelling weer bezocht worden. Op de vernieuwde omloop kan publiek weer genieten van het uitzicht.

Begin mei is de molen dichtgegaan en heeft de aannemer een steiger geplaatst om de negen meter hoge stelling van de molen te vervangen. De houten omloop was al enige tijd verrot. „Wij kregen regelmatig meldingen van de molenaars dat verrotte planken moesten worden vervangen. Toen bleek de constructie waarop de planken rustten niet meer veilig genoeg om met grote groepen te betreden. Het bestuur vond dat er een nieuwe stelling moest komen’’, legt bouwkundige Ton Tuinman uit.

Een adviesbureau gespecialiseerd in restaureren van molens opteerde voor volledige vervanging. „Om de constructie lang mee te laten gaan werd geadviseerd om tropisch hardhout uit Afrika te gebruiken. De vloerdelen zijn van douglashout uit de Ardennen’’, aldus Tuinman.

Het totaalbedrag werd geraamd op 114.000 euro exclusief BTW. De Provincie heeft 58.000 euro subsidie beschikbaar gesteld, het molenfonds de Hollandse Molen en het Burger Weeshuis elk 10.000 euro, het Prins Bernhardfonds 6.800 euro en de Vereeniging tot Wering van Bedelarij door Werkverschaffing 1.000 euro. „Het restant, zo’n 28.000 euro, moest de molenstichting zelf betalen. Een forse investering die niet gedekt werd door het meerjaren onderhoudsschema. Het klusteam heeft geld bespaard door de planken te demonteren, monteren en te schilderen en ook de elektra te demonteren en nieuwe schijnwerpers aan te brengen.’’

De molen wordt door de bouwvak pas opgeleverd op 25 augustus, al is deze week al vastgesteld dat het veilig is om de molen te laten draaien. Het publiek mag er ook weer op. „Een draaiende molen trekt altijd, met een mooi uitzicht over Harderwijk. Toeristen willen graag op die stelling. We vragen geen toegang, wel om een gift’’, zegt Carla L’ Ortye.

De verbouwing in het hoogseizoen heeft wel invloed gehad op de bezoekersaantallen, net als het verdwijnen van het bruggetje in de haven. „De mensen moeten nu omlopen of over het parkeerterrein om naar de molen te komen. Dat geeft minder aanloop, we zijn een beetje geïsoleerd geraakt. De verbouwing zorgde voor 70 procent omzetdaling want de winkel met 100 producten was nog wel open. We hebben omleidingsbordjes geplaatst, spandoeken opgehangen en de hekken open gezet als de aannemer er niet was.”

Molenaar Joop Kruizinga (79) is 15 jaar vrijwilliger waarvan 10 jaar molenaar. Hij bedient samen met leerling Jan Huizinga (68) de molen. Het educatieve deel verzorgen de molengidsen, maar ook Kruizinga weet veel. „Wij malen mais en tarwe dat we krijgen van veevoerhandelaar De Heus, die het gemalen product gebruikte als veevoer. Door gewijzigde hygiënevoorschriften mag dat niet meer. Ze halen het product nu op en dan gaat het naar de biovergister, die er biogas van maakt.”

Nu de stelling is vervangen doemt een nieuw probleem op. De molen is populair bij aalscholvers en de vogelpoep heeft de rieten kap geen goed gedaan. Tuinman: „Het is zo beschadigd dat het water doorlaat.’’

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie