!
Esmée Rübsamen in contact met een dolfijn bij een ontspanningssessie. (Bart Hoitink)
Esmée Rübsamen in contact met een dolfijn bij een ontspanningssessie. (Bart Hoitink) Foto: Bart Hoitink

Ontspanningssessie met dolfijnen van Dolfinarium Harderwijk voor mensen met verstoorde prikkelverwerking

1 december 2022 om 11:00 Dieren

HARDERWIJK Na een pilot in 2021 was er 25 november in het Dolfinarium weer een ontspanningsprogramma voor deelnemers met een verstoorde prikkelverwerking. Zij maakten met therapeuten interactie met de dolfijnen achter het glas.

Bij binnenkomst klinkt kalmerende gitaarmuziek. De eerste deelnemer is Linzy (7) uit Alkmaar, met haar ouders en kinderfysiotherapeut Lara Sijtema. Aan het eind van de sessie met ademhalingsoefeningen geeft Sinterklaas Linzy een cadeautje, een pluche dolfijn. Na afloop mogen ze een visje eten ‘bij Dries’. 

Marlou Roodhuyzen uit Huizen maakt een doorstart met Stichting Hand, nadat de sessies in 2016 stopten om financiële redenen. Veel therapeuten van dat team zijn weer aangehaakt. Ook voormalig dolfijnentrainster Bernadet Jiskoot is er, met een cliënt van zorgboerderij de Grote Wiede in Hulshorst. Roodhuyzen: ,,We zijn nu met een team van vijftien: allerlei therapeuten met hun expertise, fotografen en filmers. Iedereen doet het onbetaald, maar om dit door te zetten en uit te breiden is wel sponsorgeld nodig.’’

Sijtema is door Roodhuyzen gevraagd. ,,We hebben een prachtige website Dolfijne Sint met filmpjes voor de kinderen gemaakt en deze dag georganiseerd. Er zijn plannen om een dolfijne verjaardag te vieren. Sommige kinderen kunnen namelijk niet naar een verjaardag omdat ze dan overprikkeld raken.”

Petra Hoitink uit Harderwijk is er met haar dochter Esmée Rübsamen (24). Zij gooit met een bal en tekent op het raam. Met handgebaren mag ze de dolfijnen opdrachten geven. ,,Esmée heeft soms last van stemmen in haar hoofd en psychoses. Het was dit keer lastig om te ontspannen, maar dit doet veel bij de deelnemers. We hopen dat het taboe op problemen met prikkelverwerking meer bespreekbaar wordt.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie