!
Jacob Haklander (89) en Gijs Dooyeweerd (84), geflankeerd door de jubileumcommissie Alida van de Kolk (57) Jan Koornstra (71) en Patricia van Domburg (51).
Jacob Haklander (89) en Gijs Dooyeweerd (84), geflankeerd door de jubileumcommissie Alida van de Kolk (57) Jan Koornstra (71) en Patricia van Domburg (51). Foto: Marco Jansen

Atletiekvereniging Athlos uit Harderwijk bestaat 70 jaar: leden van het eerste uur halen herinneringen op

20 januari 2023 om 14:00 Atletiek

HARDERWIJK Op 1 februari bestaat Athlos 70 jaar. Op vrijdag 31 maart organiseert de jubileumcommissie een receptie voor genodigden en staat de atletiekvereniging stil bij de mooie momenten van 70 jaar atletiek in Harderwijk met een fotopresentatie. ’s Avonds is er een clubfeest met muziek voor alle leden.

Jacob Haklander en Gijs Dooyeweerd zijn leden van het eerste uur die een prominente rol in de historie van Athlos hebben gespeeld. Haklander, die op 29 maart 90 jaar wordt, werd in maart 1953 lid. Dooyeweerd, die op 12 februari 85 jaar wordt, sloot zich in december 1953 aan. Haklander kreeg het verslag van de oprichtingsvergadering, die zijn broer Teunis op 1 februari 1953 had bijgewoond in handen en besloot zich ook aan te sluiten. De heer B.A. Vos, een sportieve politieagent, was de eerste trainer, de eerste naam was De Gezellen. Zijn opvolger Ed Soomer een militair, werd trainer en voorzitter. De club heette inmiddels AVVOG (Atletiekvereniging Ons Genoegen) en was een zustervereniging van VVOG. Getraind werd bij de Boerhaavelaan rondom de voetbalvelden. Haklander: „Ik zat in militaire dienst in Weert en deed daar ’s avonds atletiektraining. Met weekendverlof kon ik trainen in Harderwijk. In het begin had ik moeite om de groep bij te benen, tot ik in 1955 wedstrijden ging lopen. Mijn broer Teunis kon veel harder lopen dan ik. Ik keek tegen mijn broer op. Ik heb hard getraind en toen er een baanwedstrijd in Deventer was, liep ik Teunis eruit. Dat was mijn hoogtepunt, ik ben heel fanatiek bezig geweest’’, zegt hij over de onderlinge rivaliteit.

Gijs Dooyeweerd werkte in een smederij en werd materiaalman. „Ik maakte de startblokken van metalen frames en ook de kogelring, discusring en hoogspringstandaards om mee te trainen. Ik heb ook wedstrijdjes gelopen, voor het eerst in 1955 op Koninginnedag in Hierden. Maar vergeleken met Jacob stelde dat niet veel voor”, zegt Dooyeweerd, die nu nog steeds in de onderhoudsploeg klusjes uitvoert.

In 1966 werd Epy Douma, gymleraar bij de Groen van Prinsterer Mavo, trainer bij de club en dat leverde veel nieuwe (jeugd)leden op. Hij bedacht onder meer de scholierenloop. In 1972 splitste AVVOG zich af van de voetbalclub en in 1976 werd de club omgedoopt tot Spero. Haklander liet zich tijdens de opening van de sintelbaan op sportpark De Strokel opnieuw zien. „Ik won eerst de 1500 meter en in de pauze won ik de 3000 meter ook.” Haklander volgde vele opleidingen van de atletiekunie en werd trainer op korte en lange afstanden, van de trimgroepen en de startersgroepen. Ook was hij wedstrijdleider en microfonist. Dooyeweerd had een opleiding tot starter gevolgd en gaf bij vele wedstrijden het startschot.

Na een korte periode van splitsing door een groep recreatieve leden die AV Strokel hadden opgericht, volgde een fusie en ging de club in januari 1985 verder als Athlos, wat atletiek loopsport betekent. Op 1 januari 2023 telde Athlos 669 leden, op het hoogtepunt waren dat er 736. Er is een afdeling baanatletiek, loopgroepen wandelgroepen en sinds kort ook weer een triatlontak.

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie