!
Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Minder demonstranten dan verwacht in Harderwijk

1 juli 2022 om 21:45 Overig

HARDERWIJK Rond de tweehonderd demonstranten verzamelen zich vrijdagavond rond zeven uur op de Boulevard voor de walk of Freedom waartoe door Nederland in verzet is opgeroepen. Dat zijn er minder dan verwacht waar het even door Harderwijk gonst dat er wel tienduizend demonstranten zijn.

Op de toegangswegen naar de Boulevard worden auto’s van demonstranten afgeleid naar parkeerterreinen. Gegevens van inzittenden worden genoteerd en de kofferbak moet open. Dat leidt er toe dat een enkeling op voorhand al wordt teruggestuurd. De actie van de politie is mogelijk door de noodverordening die burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft aangekondigd voor een groot deel van de stad, maar ook het industrieterrein Lorentz.

OPROEP Halt wordt gehouden bij hotel Monopole. Hier wordt een minuut stilte gehouden voor de boeren die worden getroffen door de stikstofmaatregelen die door minister Christianne van der Wal, ingezetene van de gemeente Harderwijk, zijn afgekondigd. De politie geeft richtlijnen aan, de voorman van Nederland in verzet geeft nogmaals te kennen dat niet langs de woning van de minister wordt gewandeld.

Dat was een harde eis van Van Schaik voor de vergunning door hem werd af gegeven. Zoals ook de woning van Norbert Dikkeboom wordt vermeden die de rechtszaak tegen Willem Engel heeft aangezwengeld. Langzaam aan zet de stoet zich in beweging. Agenten te paard gaan voorop, gevolgd door de nodige politiebusjes maar ook een videowagen van de politie die alles op beeld vastlegt. Er worden leuzen geroepen, mensen langs de kant worden opgeroepen zich aan te sluiten.

De politie is massaal aanwezig om de stoet in het gareel te houden. Af en toe krijgt een agent wel een verwensing toegeroepen, maar naast de protestleuzen en de muziek blijft het verder kalm. Wie een afwijkende route wil volgen ziet onmiddellijk de politie op zijn of haar weg. De maatregelen hebben effect, het geheel verloopt zonder incidenten.

Wijnand Kooijmans

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie