!
Anouk Abegg stopt na vijf jaar als directeur van asielzoekersschool De Vlieger. ,,Ik kan het het met een goed gevoel overdragen." (foto: Marco Jansen)
Anouk Abegg stopt na vijf jaar als directeur van asielzoekersschool De Vlieger. ,,Ik kan het het met een goed gevoel overdragen." (foto: Marco Jansen) Foto: Marco Jansen

Anouk Abegg stopt na vijf jaar als directeur van asielzoekersschool De Vlieger

30 juni 2022 om 11:30 Onderwijs

HARDERWIJK De laatste twee weken zijn voor de kinderen van AZS De Vlieger de mooiste van het schooljaar. Er was een circusvoorstelling op het plein voor de ouders, ze gaan naar het Dolfinarium, pannenkoeken eten en er komt een ijscokar naar de school. Als afsluiting is het open podium waar kinderen met hun ouders gaan optreden. Dat is ook het afscheid van Anouk Abegg; zij stopt na vijf jaar als directeur.

Het zal een vreemd gevoel geven als Anouk (35) straks de sleutel van het gebouw aan de Deventerweg inlevert. 14 jaar geleden werd ze leerkracht op OBS De Delta en later directeur van de inmiddels gesloten school. Vijf jaar geleden opende het asielzoekerscentrum aan de Graaf Ottolaan en kreeg de Harderwijkse de vraag om onderwijs op te zetten voor de jonge asielzoekers. Dit was de start van De Vlieger. ,,Eerst waren het alleen leerlingen uit het azc, later kregen ook kinderen met een status vanaf groep 3 taalles. Na 40 weken (1 schooljaar) in de taalklas stromen zij uit naar reguliere scholen in de omgeving. Nu zijn het vooral Oekraïense kinderen uit Harderwijk en Ermelo.”

Van alle nationaliteiten in de school hangen vlaggetjes aan de muur. Het zijn er zeker 25. De in- en uitstroom verschilt per dag. „Kinderen zijn daar op ingesteld en dat maakt ze heel flexibel en veerkrachtig. Ze zijn trots als ze horen dat ze een nieuw huis hebben. We kregen een groep azc-kinderen die tijdelijk gehuisvest was in een hotel in Vierhouten. De grootste groep komt uit Eritrea en Syrië. Momenteel zitten er ongeveer 75 kinderen op school.”

De focus ligt op taalonderwijs (NT2). Een kind moet zich met een woordenschat kunnen uitdrukken en zich kunnen identificeren. Ook sociale veiligheid is belangrijk; vandaar dat nu een Oekraïense juf, ook gevlucht, de kinderen in hun eigen taal les geeft. „We leren Nederlands, maar spreken in eigen taal is toegestaan. Gesprekken met ouders voer ik met een tolk erbij of ik pak de vertaalapp. Ik houd van kinderen die opvallend gedrag laten zien, dan voel je dat er iets nodig is. Ondanks mijn rol als directeur blijf ik altijd met hen in contact.”

Het werken met buitenlandse kinderen zit in haar vezels. Anouk groeide op, terwijl haar moeder op een azc werkte. „Ik speelde met alle kinderen, maar zag absoluut geen verschil. Ook hier is iedereen vriendjes en vriendinnetjes. De taal is soms ingewikkeld, maar ze komen heel ver.”

Na vijf jaar wacht een nieuwe uitdaging. Anouk blijft werken in het onderwijs. „Ik word bovenschools schoolopleider voor de Aurora Onderwijsgroep (primair en voortgezet onderwijs) en ga bezig met beleid om studenten te enthousiasmeren voor het onderwijs. Daar ligt mijn hart. Als directeur werkte ik drie dagen, maar je bent dagelijks verantwoordelijk. We zijn vanaf nul begonnen en hebben hard gevochten om De Vlieger te brengen waar het nu is, met een standvastig groepje partners om ons heen. Ik kan de school nu met een goed gevoel overdragen. Er staat een mooi team en er wordt goed onderwijs gegeven. Mieke Brons volgt mij op, ad interim, in elk geval tot kerst.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie