!
Afbeelding
Pixabay

Invoering van ja/ja sticker in gemeente Harderwijk

24 juni 2022 om 13:23 Politiek

HARDERWIJK Door de gemeente Harderwijk wordt de ja/ja sticker ingevoerd voor ongeadresseerd reclamedrukwerk. Dat betekent dat wie nog reclamedrukwerk wil ontvangen deze sticker moet aanschaffen. De sticker vervangt de huidige ja/nee en nee/nee sticker.

Door de raad werd unaniem het initiatiefvoorstel aangenomen voor de invoering van de sticker dat is ingediend door Marcel Heldoorn (ChristenUnie) en Thijs Melkert (D66). Doel is de hoeveelheid reclamedrukwerk terug te dringen en daarmee te besparen op papier en inkt. Ook is het doel te bereiken dat minder kilometers moeten worden afgelegd op het reclamedrukwerk te verspreiden.

Wel werd nog een voorstel aangenomen om de kosten van de invoering van de sticker te bekostigen uit het overschot van de begroting 2021. Oorspronkelijke opzet was de kosten te dekken door de afvalstoffenheffing te verhogen. Het gaat om zestigduizend euro voor de eenmalige communicatie- en uitvoeringskosten en de incidentele lasten voor toezicht en handhaving van vijftienduizend euro voor twee jaar. Het betreft dan de jaren 2024 en 2025.

Mede initiatiefnemer Marcel Heldoorn gaf aan het voorstel te ondersteunen omdat het geen invloed heeft op de duurzaamheidsdoelstellingen die hij en Thijs Melkert beogen met hun voorstel. 

Als voordeel ziet hij dat de burger daarmee een verhoging van de afvalstoffenheffing wordt bespaard. Voor dit en komend jaar zou het gaan om een verhoging van drie euro, voor de twee jaren daarna om een bedrag van 1,50 per huishouden.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie