!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Senioren haken af bij experiment Uwoon

2 december 2021 om 08:00 Politiek

HARDERWIJK De grootte van de appartementen van het doorstroomexperiment van Uwoon aan de J. P. Heijelaan in Harderwijk is voor senioren het grootste struikelblok gebleken en reden waarom ze zijn afgehaakt. 

Wijnand Kooijmans

 Het gaat om de voormalige Veldkampkerk. De evaluatie van het project is nog niet afgerond door Uwoon waardoor er nog geen conclusies kunnen worden getrokken als het gaat om het al dan niet succesvol zijn van de pilot. Wel zijn de hoofdlijnen bekend.

In totaal zijn er 24 appartementen gerealiseerd. De gemeente heeft Uwoon toestemming gegeven om bij wijze van experiment af te wijken van de reguliere toewijzingsregels. Dit naar aanleiding van de wens van Uwoon de doorstroming in de voorraad sociale huurwoningen te verbeteren. Senioren zijn daarin een interessante doelgroep omdat zij de langste verhuisketen op gang brengen. Ook zag Uwoon kansen ouderen te stimuleren om te verhuizen naar een beter toegankelijke en meer comfortabele huurwoning.

Uitgangspunt was om tien van de nieuwe appartementen met voorrang toe te wijzen aan oudere huurders uit dezelfde wijk die een eengezinswoning of flat zonder lift achterlieten. Van deze woningen zouden er zes worden toegewezen op basis van inschrijfduur en vier woningen worden verloot. De corporatie heeft alle 120 oudere huurders uit de wijk Stadsdennen aangeschreven en gebeld. Met negentien geïnteresseerde huurders is een persoonlijk gesprek gevoerd.

In totaal reageerden bijna duizend mensen op de 24 appartementen. Van hen waren er 64 afkomstig uit de wijk Stadsdennen. Hieronder waren twee oudere huurders die gebruik hebben gemaakt van de voorrangsregeling.

Bij diegenen die na een persoonlijk gesprek afhaakten was de grootte van het appartement het grootste struikelblok. Met name speelde daarbij een rol dat er maar één slaapkamer in het appartement was en het appartement daardoor te klein en te duur was.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie