!
Afbeelding
pixabay

Vrijplaatsen voor graffiti

18 oktober 2021 om 13:40 Politiek

HARDERWIJK  Er komen mogelijk vrijplaatsen voor graffitispuiters in de gemeente Harderwijk. Het college van burgemeester en wethouders gaat, na een oproep van de raad, hierover in gesprek met culturele partners waaronder het Stadsmuseum.

Wijnand Kooijmans

De motie werd ingediend door D66, ChristenUnie, CDA en Harderwijk Anders. Tegen stemden de fracties van de VVD en SGP.  De partijen die de motie indienden geven aan dat op diverse plekken in de stad graffiti tot overlast kan leiden. Het verwijderen daarvan brengt hoge kosten mee. Waar graffitispuiters graag hun werk willen ontwikkelen en tentoonstellen.

Het criminaliseren van graffiti leidt, zo vinden de partijen, op dit moment onvoldoende tot de afwezigheid van de graffiti in de openbare ruimte. Inwoners willen geen overlast ervaren maar kunnen kunstuitingen wel waarderen. Het aanwijzen van vrijplaatsen kan volgens de indieners van de motie er toe leiden dat er een afname plaats vindt van illegale graffiti.

Wethouder Gert Jan van Noort is bereid op zoek te gaan naar geschikte locaties. Scholing in de graffitikunst kan tot verbinding leiden. Hij geeft wel aan dat het college keihard blijft optreden als het gaat om het bestrijden van illegale graffiti.

Iris Haklander (VVD) ziet in de motie een poging iets te legaliseren wat illegaal is. Zij vindt dat de motie niet is gericht tegen het verminderen van overlast en dat daarom haar fractie tegen is. Mathijs van der Mannen (GroenLinks) zegt dat binnen zijn fractie er wel verschil van inzicht was tussen de grijze fractieleden en de jongeren. Maar dat hij van de laatsten voldoende heeft geleerd om voor de motie te stemmen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie