!
Sirenes en blauwe zwaailichten hoeven er ditmaal niet aan te pas te komen.
Sirenes en blauwe zwaailichten hoeven er ditmaal niet aan te pas te komen. Wijnand Kooijmans

Denkbeeldig vuur aan de Goeman Borgesiuslaan snel geblust

7 december 2021 om 09:03 Achtergrond

HARDERWIJK Brand op de zevende verdieping van de middelste flat aan de Goeman Borgesiuslaan. Dat is de melding die binnenkomt bij de brandweer Harderwijk. Maar sirenes en blauwe zwaailichten hoeven er ditmaal niet aan te pas te komen. Het gaat om een oefening en dat is de deelnemers ook bekend.

Wijnand Kooijmans

Waar normaal direct een hoogwerker meegaat wordt er nu maar uitgerukt met één voertuig. ,,Normaal zouden we ook direct een waterwagen meesturen als we horen dat het in een flat aan deze weg gaat. Dan hebben we gelijk achttien kuub aan bluswater bij ons.”

Het doel van deze oefening is het testen van de droge blusleidingen die als blusvoorziening voor de brandweer worden toegepast bij hoge of grote gebouwen. Naast de flats aan de Goeman Borgesiuslaan zijn deze bijvoorbeeld ook aanwezig in ziekenhuis St. Jansdal en de parkeergarage Houtwal.

De bewuste brandbeveiligingsinstallatie heeft per verdieping een brandkraan waardoor bij brand erger kan worden voorkomen en de schade beperkt blijft. Er gaat overigens wel bluswater verloren omdat per verdieping één bar aan druk verloren gaat. Het gebruik van het systeem wordt geoefend maar ook het gebruik van adembeschermingstoestellen. Deze voorzien de brandweermensen van ademlucht als men zich in een brandend gebouw begeeft. Maar worden ook ingezet bij gaslekken en ongevallen met gevaarlijke stoffen.

Gelijk wordt ook gekeken of de vluchtroutes vrij zijn van obstakels. De praktijk wijst uit dat nog wel eens het nodige wordt aangetroffen op deze routes en dat wreekt zich vooral indien er maar één galerij aanwezig is waar de brandweer gebruik van kan maken. Gekeken wordt hoeveel tijd er nodig is om de flat te ontruimen. 

Streven is ook de bewoners van de flat van tips te voorzien als het gaat om brandveiligheid. Maar waar in de regen en de kou de brandweerlieden onverstoord hun werk verrichten laten de bewoners zich nauwelijks zien. Ook aan de overkant verschijnen weinig gezichten voor het raam om te ontdekken wat er allemaal aan de hand is.

De slangen worden uitgerold, auto’s die willen passeren moeten even een andere route kiezen. Al te lang neemt de oefening niet in beslag: het ‘denkbeeldige’ vuur is snel geblust. Alle leidingen blijken intact te zijn. Alle materialen kunnen weer worden opgeborgen.

De oefening is onderdeel van een pilot die sinds ongeveer anderhalf jaar in Harderwijk loopt. De basis is het ‘Risicoprofiel brandweer. Een innovatief hulpmiddel, ontwikkeld door de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Het geeft inzicht in de risico’s van gebouwen met een woonfunctie op basis van data. Hierdoor kan gericht worden geoefend.

Burgemeester Harm-Jan van Schaik is aanwezig en onderstreept het belang van de oefening. ,,Samen moet we Harderwijk veiliger maken. Een oefening als deze helpt daarbij. Maar inwoners kunnen ook zelf veel betekenen. Bijvoorbeeld door het oefenen van een vluchtroute en het ophangen van rookmelders.” Ook kan iedereen gratis de Brandweer Advies Box persoonlijk advies krijgen over zijn of haar woonsituatie van een brandweerexpert.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie