Uitbreiding subsidie klimaatadaptatieve maatregelen

16 april 2024 om 11:15 Politiek

HARDERWIJK Door de gemeente Harderwijk is de subsidieregeling voor klimaatadaptieve maatregelen uitgebreid. Het gaat om een financiële tegemoetkoming om gebouwen en tuinen te vergroenen en aan te passen aan de klimaatverandering.

Wijnand Kooijmans

De uitbreiding maakt het onder meer mogelijk om subsidie aan te vragen voor het plaatsen van zonwering. Naast een flink aangepaste bomenlijst is ook een heesterlijst toegevoegd. Het maximaal aantal bomen per aanvraag waarvoor subsidie kan worden verkregen is verhoogd van twee naar vier.

Ook zijn de subsidiebedragen voor de meeste maatregelen verhoogd en geldt er voor gezamenlijke aanvragen een bonus van vijfentwintig procent. De regeling is ook aantrekkelijker gemaakt voor ondernemers met bedrijfspanden en terreinen door een aantal specifieke maatregelen toe te voegen en het maximum bedrag per aanvraag te verhogen.

Inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd om zelf- en vooral samen – maatregelen te treffen tegen het veranderende klimaat en om de biodiversiteit in de eigen leefomgeving te vergroten. Voor dit jaar is hiervoor maximaal tachtigduizend euro beschikbaar.

Eén van de maatregelen waarvoor nu subsidie kan worden verkregen is het plaatsen van buitenzonwering of hittewerend glas. Daarmee wordt het in de woning minder heet tijdens hittegolven.

 Voor bedrijventerreinen geldt dat subsidie kan worden verkregen voor het realiseren van een koele en groene pauzeplek voor medewerkers. Maar ook voor het beplanten van grasstroken en eigen bermen door het aanbrengen van meer soorten en lagen groen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie