Mede door het mooie weer was er zaterdag een echte festivalsfeer op het tweede Ontdekkersfestival.
Mede door het mooie weer was er zaterdag een echte festivalsfeer op het tweede Ontdekkersfestival. Foto: Kasper Veenstra - Veenstra Visueel

Ontdekkersfestival ‘uitverkocht’, van metselen tot robot besturen

16 april 2024 om 14:26 Evenementen

HARDERWIJK Maar liefst 2.100 mensen bezochten zaterdag het Kranenburg terrein, voor de tweede editie van het gratis Ontdekkersfestival. Door het mooie weer en de aanwezigheid van foodtrucks en muziek was er een echte festivalsfeer.

Marco Jansen

Op het Ontdekkersfestival is tussen 10.00 en 17.00 uur van alles te doen. Zo kun je met een radiografisch bestuurbare graafmachine en shovel een dijk bouwen in een zandbak of een minikraantje van het SOMA college besturen. Verderop bouwen kinderen met ‘oefen’ specie een muurtje en timmeren ouders en kinderen een insectenhotel. In het midden van het terrein staat een infopunt waar de festivalbandjes en -plattegronden worden uitgedeeld.  Want ook in de lokalen en de gymzaal is veel te beleven. Zo rijdt de R2D2 robot van Starwars rond, kun je een lichtlasershow programmeren en chocoladesnoepjes maken met een 3D-printer.

,,Het Ontdekkersfestival is een feestelijke afsluiting van de Ontdekkersdagen op 11 en 12 april, toen 1.300 brugklasleerlingen van  scholen in de regio een ochtend of middag op dit terrein konden ontdekken wat je met techniek kunt doen. Deze zaterdag is iedereen welkom van 2 tot 92 jaar, maar richten we ons vooral op de kinderen, om hen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met techniek”, vertelt Marissa van Polen, communicatie coördinator van De Techniek Academie, één van de vijf partners die het evenement organiseren. De andere partijen zijn Sterk Techniekonderwijs Noordwest Veluwe, Landstede MBO, TechLab en Platform Techniek. Ook verzorgen allerlei bedrijven uit de regio activiteiten. Vrijwilligers zorgen dat de dag op rolletjes verloopt. ,,Vorig jaar was het in maart slecht weer, nu hebben we het een paar weken opgeschoven en hebben we supermooi weer. Het zorgt voor heel veel blije bezoekers.”

Het is dan ook een echt familie-uitje, met kinderen, jongeren, ouders, opa’s en oma’s die over het feestelijk en kleurig versierde terrein lopen. Voorbij de ingang hangen grote doeken waar kinderen zich kunnen uitleven met graffiti.

Techniek die in de maatschappij niet altijd zichtbaar is, wordt op het Ontdekkersfestival zichtbaar gemaakt. Het aanbod is breed: er wordt verbinding gemaakt tussen o.a. techniek en muziek, techniek en kunst, techniek en voedsel.
,,We laten klassieke vormen van techniek zien, zoals lassen, bouwen en metselen, maar zeker ook moderne varianten zoals licht en geluid, een lasershow programmeren, virtual reality, simulatoren van hijskranen en robots besturen. Het is heel divers”, vertelt Michèl van der Feen. Hij is als programmamanager voor Sterk Techniekonderwijs bedenker van het festival, waar zo’n 40 activiteiten te doen zijn. ,,Bedrijven hebben steeds meer in de gaten dat ze al vroeg moeten investeren. Dat is mooi om te zien. In het verleden lag de focus op mbo-studenten, maar er is al jaren een afname aan instroom in techniekonderwijs. Kinderen van 4-14 jaar die je hier ziet, gaan over 6-8 jaar hun keuze maken voor een vervolgopleiding. Dan is het belangrijk dat ze nu al in aanraking komen met techniek.”

Allerlei vormen van techniek waren zichtbaar.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie