Jan Smit komt ook dit jaar naar Harderwijk Live, tijdens de eerste editie op 6 juli, maar dit keer is zijn optreden niet gratis.
Jan Smit komt ook dit jaar naar Harderwijk Live, tijdens de eerste editie op 6 juli, maar dit keer is zijn optreden niet gratis. Foto: Peter Sitsen

HarderwijkLive niet meer gratis

16 april 2024 om 13:51 Evenementen

‘Kwaliteit en continuïteit waarborgen’

HARDERWIJK Jarenlang waren de zomerse pleinfeesten van Harderwijk Live gratis toegankelijk, maar de organiserende stichting Horeca Ondernemers Markt breekt komende zomer met deze traditie. De eerste drie zaterdagen van juli en de laatste drie zaterdagen van augustus kost een kaartje voor Harderwijk Live 9 euro. ,,Het gaat ons niet om geld verdienen, wel om een kwaliteitsslag en wij betalen alles zelf”, aldus Maurice Huizing over de stap naar een betaald pleinfeest.

Marco Jansen

Huizing (37, De Boterlap) loopt al acht jaar mee, Bob van Geelen (42, Holy Moly) sinds drie jaar en Johan de Vries (59, Luigi’s) is zelfs al 32 jaar betrokken. In zijn tijd was het nog de Preuverie, met op de laatste avond de lokale band Flamin’ Stars. Steeds vaker komen bekende artiesten naar Harderwijk, vorig jaar Jan Smit en DJ La Fuente. Beide keren stond het plein vol, bij de Volendamse zanger waren er 5.000 bezoekers en de populaire DJ trok er circa 4.000. Bij dit laatste optreden waren er toegangshekken en werd de markt afgesloten. Van die lijn wijkt de organisatie, waartoe ook De Graaf van Gelre en Baron Eten & Drinken horen, niet meer af. Spontaan naar Harderwijk Live komen kan niet meer, want er is besloten tot een online kaartverkoop, de tickets bedragen 9,- euro. ,,De kosten zijn enorm gestegen door veiligheidsplannen. We krijgen geen subsidie en doen dit op eigen kracht; daarom vragen we een verplichte bijdrage”, legt Huizing uit. Hij maakt zich ‘helemaal geen zorgen’ over de kaartverkoop en het al of niet uitverkocht raken. ,,We moeten extra inkomsten genereren om kostendekkend te zijn en elke euro die we verdienen gaat terug de stad in met extra evenementen, aankleding of programmering. Onze jaarbegroting is zeven keer hoger dan tien jaar geleden. Als je entree vraagt moet je daar ook wat tegenover zetten. Er staan leuke artiesten, bekende namen die we kunnen betalen. Dit is qua programmering het beste ooit.”

Programmeur Bob van Geelen geeft aan dat o.a. Jan Smit, John West, Quintino, Ancora, Het Feestteam, de 3J’s, Jody Bernal, Brace, Henk Westbroek en Loïs Lane naar Harderwijk komen. Er is een Hollandse avond en een jaren ’90 muziekavond. “We pakken dit jaar grootser uit dan ooit. Alle feestjes zijn doorgegroeid naar professionele evenementen en dat geldt ook voor ons.”

Over de ingeslagen weg zegt Johan de Vries: ,,We maken het aantrekkelijk om het plein en de stad te promoten. Daarbij moeten we ook de veiligheid waarborgen en dat onder controle houden kost steeds meer geld. Als we dit niet doen, moeten we ermee stoppen.”

Huizing vindt het belangrijk om bepaalde evenementen wel gratis te houden, zoals Koningsnacht en Koningsdag en de Aaltjesdagen en drie donderdagen in de zomer. ,,Het Oranjefeest moet voor iedereen gratis toegankelijk blijven. Met Koningsdag komt Speelman & Speelman met een twee uur durende show en we sluiten af met dj Prins Floris van de Koninklijke familie, de zoon van Pieter van Vollenhove en neef van Willem Alexander.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie