De dansers van de selectiegroep van Dans- en Theaterstudio Annemieke Bais doen op 3 december mee aan het WK Moderne Dans in België.
De dansers van de selectiegroep van Dans- en Theaterstudio Annemieke Bais doen op 3 december mee aan het WK Moderne Dans in België. Eigen beeld

Ermelose dansgroep Reflection Dance Company van studio Bais naar WK Moderne dans: ‘We gaan er helemaal voor’

28 november 2023 om 20:00 Sport

ERMELO In acht weken tijd hebben ze keihard getraind om straks op het WK Moderne Dans in drie minuten te laten zien wat ze kunnen. De hoogste selectiegroep van Dans- en Theaterstudio Annemieke Bais, bestaande uit elf meisjes en een jongen, staat op 3 december op de dansvloer in De Panne in België.

Sinds dit jaar wordt de dansschool gerund door de 28-jarige Lucienne Verdoorn. Zij heeft de Dansacademie in Tilburg gedaan, maar is begonnen met dansen bij Annemieke Bais. Nu is ze terug als eigenaresse en docent. ,,Ik geef les in meerdere dansvormen, waaronder jazz, moderne dans, klassiek en hiphop. We hebben recreatieve dansgroepen, maar ook selectiegroepen voor alle leeftijden. De groep Reflection Dance Company omvat een selectie van de beste dansers die door de jaren heen op deze school zijn getraind. Deze groep komt uit op nationale en internationale wedstrijden. Naast dans verzorgen we ook theaterklassen met zang, dans en toneel.”

TRAINEN

,,In oktober werd ik benaderd door de organisatie van het WK Moderne Dans met de vraag of ik een dansgroep wilde laten uitkomen voor Nederland. Normaal train je hier minimaal een jaar voor en wij hadden nog maar acht weken! Maar ik dacht: ‘we gaan er gewoon voor’. En dus is er de afgelopen weken hard getraind. Het was zwaar, maar alle neuzen stonden dezelfde kant op en iedereen wilde ervoor gaan!”

INTENSE DANS

 Lucienne ging aan de slag met de choreografie voor het WK en koos een dynamische dans met de naam ‘Human’. ,,Ik wilde een tegenstelling tussen altijd maar in beweging zijn, haast beestachtig bewegen en meer humaan dansen. Het eerste gedeelte is erg intens, aan het eind mogen de dansers zich kwetsbaarder opstellen. Moderne dans is heel pittig: het is veel grondwerk en vraagt in die zin veel van je lichaam. In een choreografie zitten allemaal losse elementen, maar toch dans je als één groep. Tijdens de trainingen film ik de groep vaak en teken ik de opstellingen schematisch, zodat ik alles kan onthouden.”  

EERSTE KEER 

Voor de dansers Lois (16) en Channah (18) is het de eerste keer dat ze naar het WK gaan. Ze vinden het erg spannend, maar hebben er ook veel zin in. Lois zit op het Groevenbeek in Ermelo en begon al met dansen toen ze drie jaar was. ,,Dansen is altijd al mijn passie geweest. Moderne dans is een vrije dansvorm, waarbij je danst vanuit je gevoel, maar wel volgens een bepaalde techniek. Op deze school zijn de lessen heel technisch en je leert goed draaien en springen.”

HOGE DRUK

Ook voor Channah is dansen een belangrijk onderdeel van haar leven. Ze loopt stage op een advocatenkantoor en danst al twaalf jaar. ,,Ik bouw alles zoveel mogelijk om het dansen heen, omdat dat is wat ik het liefste doe. Deze selectiegroep was mijn doel en dat heb ik behaald. Voor het WK zijn we veel aan het trainen en ‘cleanen’, dat laatste betekent dat we de choreografie opsplitsen in kleine onderdelen en die los oefenen, net zolang tot ze perfect gaan. De druk ligt hoog, maar het is ook erg leuk om met zijn allen ergens naartoe te werken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie