(vlnr): Bauke Keulen, Hans Wortman, Monique Roelofs, Gerdien van de Brink, Manon Bos en Luit Prinsen kijken uit naar het jubileum van Rebound'73 op zaterdag 1 april.
(vlnr): Bauke Keulen, Hans Wortman, Monique Roelofs, Gerdien van de Brink, Manon Bos en Luit Prinsen kijken uit naar het jubileum van Rebound'73 op zaterdag 1 april. Foto: Marco Jansen

Herinneringen aan 50 jaar Rebound’73 in Harderwijk: spelen tegen Desi Bouterse en gulden om te mogen trainen

14 maart 2023 om 14:00 Sport Tips van de redactie

HARDERWIJK Met een feestavond op zaterdag 1 april viert Rebound’73 in sportzaal Stadsweiden en Bar Sportief haar 50-jarig bestaan. De club werd in 1973 opgericht in het toenmalig cafetaria Tima, nu restaurant Tennessee. De destijds 15-jarige Hans Wortman was daar bij.

Nu is hij 65 jaar en recreant bij Rebound’73; 50 jaar geleden kwam Hans Wortman in aanraking met basketbal. „We waren met veel leerlingen van het CCNV, daar hadden we voor het eerst kennis gemaakt met basketbal tijdens de gymles. Televisie was er in die tijd nog amper. In het Schilders Nieuwsblad stond een advertentie voor wie interesse had in Amerikaanse sporten. Wij vonden het leuk en gingen naar de oprichtingsvergadering. Die was met 40 man onverwacht goed bezet.”

Wortman probeerde eerst enkele maanden honkbal op het buitenveld wat nu zwembad De Sypel is, maar toen het kouder werd, stapte hij alsnog over naar basketbal. „We hadden geen sportzaal en trainden in de WGF-kazerne en in een houten sportzaaltje aan de Kuipwal. Bij de kazerne zat de penningmeester, meneer Vis, bij de ingang. Je moest een gulden neerleggen op een tafeltje en dan mocht je trainen. Ik zat bij de jeugd en bij de senioren deden ook militairen mee. Roy Bottse, de jungle commandant uit Suriname, heeft ook een aantal jaar bij ons gespeeld. In Meppel en Steenwijk speelden we in een volle sporthal o.a. tegen Desi Bouterse, die daar als sergeant majoor gelegerd was. Nederland leidde toen veel militairen op voor Suriname en de Antillen.”

Op zijn 17e kwam Wortman als guard in het eerste, dat in 1979-1980 en 1980-1981 kampioen werd, maar alleen in 1981 promoveerde. Een jaar later, na degradatie uit de tweede divisie landelijk, stopte hij vanwege werk in het buitenland. Begin jaren ’90 keerde hij terug.

Midden jaren ’80 was de club er bijna niet meer, weet voorzitter Bauke Keulen uit overlevering. Een groepje buurvrouwen werd uitgenodigd voor een training en zo is de club weer verder gegaan. Keulen is acht jaar lid van Rebound, nadat hij van Elburg naar Harderwijk is verhuisd. Voor het tweede jaar is hij interim-voorzitter. „We hebben nu teams van de jongste jeugd tot de recreanten. Vorig jaar hadden we 170 leden en dat zijn er nu 189. Er staan zelfs 20 kinderen op de wachtlijst omdat we te weinig zaalruimte en trainers hebben. We gaan inzetten op het verenigingsgevoel, de dynamiek tussen jong en oud kan beter.”

Wie zeker veel speelsters voorbij heeft zien komen is Manon Bos (35). Zij begon als 15-jarige in dames 1 en speelt er nog steeds in. Ook zit Bos in de jubileumcommissie, onder andere met Monique Roelofs, al 20 jaar het gezicht van Bar Sportief, en betrokken ouders Luit Prinsen en Gerdien van de Brink. Zaterdag 1 april wordt een avond vol bruisende activiteiten. „We gaan een leuke feestavond tegemoet. De sporthal wordt ingericht met spellen en een podium voor de dj. In de bar is er een reünie voor (oud)leden en laten we op vier schermen de geschiedenis van 50 jaar Rebound zien.”

www.rebound73.nl/jubileum

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie