Sportscholen profiteren weer net zoveel van de goede voornemens om meer te gaan sporten als voor de coronacrisis.
Sportscholen profiteren weer net zoveel van de goede voornemens om meer te gaan sporten als voor de coronacrisis. Pixabay

Sportscholen profiteren weer als vanouds van goede voornemens

Sport

HARDERWIJK (ANP) Sportscholen profiteren weer net zoveel van de goede voornemens om meer te gaan sporten als voor de coronacrisis. De grote belangstelling brengt de sector nagenoeg op het aantal leden van drie jaar geleden. Zowel ketens SportCity en David Lloyd als de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES) hebben dit jaar weinig te klagen over de traditioneel sterke januarimaand.

VES-voorzitter Han de Hair krijgt bij zijn sportschool in het Friese Joure normaal gesproken in de eerste maand van het jaar twee keer zoveel inschrijvingen als in een gemiddelde andere maand. Dat is ook dit jaar weer het geval, nadat januari vorig jaar fors tegenviel door de coronalockdown die pas halverwege die maand eindigde.

Ook de zes luxe sportscholen van David Lloyd in Nederland trekken deze maand zoals gebruikelijk weer 25 tot 30 procent meer nieuwe leden dan in de rest van het jaar. Daar staat wel tegenover dat sinds eind vorig jaar ook relatief veel mensen opzeggen. Dat volgt volgens manager Lion van der Velden op een prijsverhoging van 6 tot 7 procent. ,,Daarbij verhalen we nog niet eens alle kosten op onze leden, we kiezen er ook voor minder te investeren”, legt ze uit. Bij De Hair zorgde een vergelijkbare prijsverhoging nog helemaal niet voor onvrede of extra opzeggers.

De sterke toestroom van de afgelopen weken is voor De Hair en David Lloyd reden geweest om, anders dan gebruikelijk, geen actie op te zetten om meer leden te trekken aan het begin van het jaar. ,,In december deden we dat nog wel, maar nu is er geen noodzaak omdat het zo goed gaat”, aldus Van der Velden.

De grote ketens SportCity (112 locaties in Nederland) en Basic-Fit (ruim 200) hebben er wel voor gekozen om een campagne te voeren. Bij het beursgenoteerde Basic-Fit, dat geen cijfers wil delen maar historisch gezien 30 tot 40 procent meer nieuwe leden krijgt in januari, krijgen nieuwe leden een sporttas en vijf weken gratis sporten cadeau.

SportCity kiest dit jaar voor een andere aanpak. Per nieuw lidmaatschap geeft de keten er ook eentje aan de stichting MIND Us, voor een jongere met mentale problemen. SportCity zit wat inschrijvingen betreft weer op hetzelfde niveau als voor corona.

Branchevereniging NL Actief zegt halverwege volgende maand met cijfers te kunnen komen over de staat van de sector na de coronacrisis. Basic-Fit meldde eind oktober al per sportschool gemiddeld evenveel leden te hebben als voor corona.

advertentie
advertentie
Afbeelding
GroenLinks en de PvdA kijken tevreden terug op avond over energietransitie in De Roef in Harderwijk 2 uur geleden
Afbeelding
Huisschilder Jeroen van Garderen uit Harderwijk razend populair op Instagram en TikTok: 'Eerlijke en praktische tips delen' 2 uur geleden
Afbeelding
Boa's van gemeente Harderwijk mogen proces-verbaal opmaken bij nieuwe proef 3 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks Harderwijk betreurt het stoppen van Veluwe Duurzaam 5 uur geleden
Afbeelding
Dwangsom van 10.000 voor werkzaamheden zonder vergunning in Harderwijk was terecht 5 uur geleden
Afbeelding
Vervullen vacatures nog lastiger, werkgevers zoeken oplossingen 8 uur geleden
Afbeelding
Lifeline jongerendienst in de Regenboog in Harderwijk: leeftijdgenoten een onvergetelijke avond bezorgen 20 uur geleden