Julian (rechts) en Laurens Brockötter zijn trots op hun zilveren NK-plak.
Julian (rechts) en Laurens Brockötter zijn trots op hun zilveren NK-plak. Esther Brockötter

Garderense broers Julian (13) en Laurens Brockötter (9) gaan voor gouden plak op NK zijspancross

Sport

GARDEREN Ze deden eind vorige maand voor het eerst echt van zich spreken met hun zilveren NK-plak, in dit interview stellen ze zich wat uitgebreider voor. De Garderense broers Julian (13) en Laurens Brockötter (9) bouwen verder aan hun ‘zijspancarrière’. De absolute top is het doel.

De ‘Brockötters’ behaalden in oktober de tweede plaats in het Nederlands Kampioenschap zijspancross voor de jeugd. In het Noord-Limburgse Meijel mochten de broers na afloop van hun laatste zijspancrosswedstrijd van seizoen 2022 een plaats op het podium innemen. ,,Een prachtige afsluiting van ons eerste seizoen op het zijspan”, aldus de Barneveldse Krant een kleine twee weken geleden. Vorig jaar reden de Garderenen hun allereerste rondjes op een crossbaan met het 250 cc-zijspan dat hun opa Jan van Middendorp samen met zijn zwager voor hen heeft gebouwd. Julian rijdt de motor en Laurens doet het werk als bakkenist.

MODDER Afgelopen seizoen kwamen zij samen in tien verschillende wedstrijden, op verschillende banen in het land, in actie. Julian vertelt razend enthousiast. ,,We begonnen twee jaar geleden met de sport, een jaar geleden met wedstrijden. Het allereerste begin was op een brommer, maar die ging op een gegeven moment stuk én we werden te groot. Zeker is wel dat ‘opa Jan’ ons heeft aangestoken.” Het werd alsmaar serieuzer en de brommer werd ingeruild voor een crossmotor. ,,We haalden helmen ergens vandaan en broeken en laarzen”, zo haakt de jongste broer in. ,,Geoefend werd er op het terrein van onze oom. En een speciale vermelding verdient ook een andere oom, Gerrit van den Brink, die ook heel goed helpt met de zorg voor de motor. Wat hij er allemaal voor doet is zo fijn. En ja, de sport is zo leuk, de spanning, het rondscheuren, de modder, door het mulle zand rijden, alles is prachtig.” 

SCHAKELEN Voor de jongen aan het stuur, Julian, was het wel even schakelen, zowel figuurlijk maar ook letterlijk, toen afscheid genomen werd van de brommer. ,,Op de motor moest er namelijk worden geschakeld, terwijl de brommer een automaat was. Wel wennen hoor, maar het ging alsmaar beter.” Zo goed dat er afgelopen jaar voor het eerst aan NK-wedstrijden kon worden meegedaan. ,,Onze allereerste wedstrijd was in Meijel, erg zwaar en spannend”, blikt Laurens terug. ,,Maar het ging gelukkig goed.” 

(Lees verder onder de foto)


De broers in actie tijdens een wedstrijd. Foto Wilco van Dijk

TROTSE OPA Wat heet, in het klassement deden de Brockötters steeds meer van zich spreken. De hoofdprijs werd maar net misgegrepen, dit allemaal onder toeziend oog van een trotse opa. ,,Die mist geen wedstrijd, prachtig”, zeggen de kleinzoons. Laurens vertelt over het bakkenist zijn. ,,Ik vind het zo leuk om voor de balans op de motor te zorgen. Soms ook wel eng hoor, maar ik denk dat ik het wel aardig kan. Het is best fysiek werk hoor, je wil er zoveel mogelijk ‘uithangen’ en dat kost kracht. Samenwerken met mijn broer is heel belangrijk. En sterk zijn. Daarom gym ik en doe ik veel aan trampolinespringen. Verder train ik mijn handspieren. Gelukkig ben ik verder wel atletisch van mezelf.” 

Coaching aan elkaar is tijdens de wedstrijden ook van levensbelang. Julian: ,,Dat gebeurt vooral via aanwijzingen, want we horen elkaar niet door de geluiden van alle crossmotoren. En verder wil ik net als Laurens fit blijven. Ik doe dat met de sport taekwondo. Mijn andere broertje, Olivier, doet dat trouwens ook.”

MOTORCROSS De jongste van de twee heeft overigens nog een andere passie ook, vertelt de leerling van de Prins Bernhardschool in zijn woonplaats. ,,Ik doe ook aan motorcross, solo op de machine. Prachtig om te doen hoor, maar mijn voorkeur heeft nog wel het zijspannen. ik wil namelijk graag met mijn broer bezig zijn.” Hebben ze dan nooit onenigheid? ,,Jawel hoor”, vertelt de oudste sportieveling die in 2 vwo zit op het Groevenbeek College in Ermelo. ,,Maar andere duo’s hebben dat soms veel meer. Maar als wij wat aan de hand hebben, bespreken we dat na de wedstrijden.” 

GROEI De beide broertjes, die zeggen graag hun sponsors te willen bedanken, hopen dat de sport groeit in de toekomst. ,,Ja het afgelopen seizoen waren er in onze leeftijdsklasse, de Kids and side cars van 8 tot en met 16 jaar, in totaal acht duo’s. Dat mag natuurlijk meer worden, want de sport is super gezellig. Iedereen kent elkaar en gunt mekaar het beste, wat dat betreft is het een super sociale sport.” En wat is in 2023 het doel voor de broers? Ze sluiten af in koor. ,,Volgend jaar de Nederlandse titel pakken!”

Jurre Jochemsen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal bijstandsontvangers daalt ook op Noordwest Veluwe: laagste niveau in negen jaar 2 uur geleden
Afbeelding
Nikki Braafhart neemt deel aan Miss Teen of Gelderland 2023: ‘Volledig uit mijn comfortzone’ 14 uur geleden
Afbeelding
Herdenking van het overleden kind op Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk 15 uur geleden
Afbeelding
Wim en Tina Zwaart verkopen restaurant Ratatouille in Harderwijk: ‘Na 40 jaar is het tijd voor andere dingen’ 16 uur geleden
Afbeelding
Bottermuseum Harderwijk krijgt gratis verf van AkzoNobel: verven van een botter kost zo 4.500 euro 19 uur geleden
Afbeelding
Stadsmuseum Harderwijk wordt derde in strijd om VriendenLoterij Museumprijs 2022 20 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse verenigingen halen samen ruim 45.000 euro op voor Grote Clubactie 20 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie