Links de lokale kandidaten tijdens de campagne-avond in In kerkelijk centrum De Regenboog.
Links de lokale kandidaten tijdens de campagne-avond in In kerkelijk centrum De Regenboog. Benjamin Terpstra

Geen beloftes, wel de Bijbel

28 februari 2023 om 13:28

Campagne-avond ChristenUnie

HARDERWIJK Kandidaten van de ChristenUnie spraken vorige week in Harderwijk over de grote opgaven waar de provincie voor staat. Sociaal zijn staat voorop bij de aanhang.


Benjamin Terpstra

Bij ChristenUnie geen mooie verkiezingsbeloftes, die misschien niet waar gemaakt kunnen worden. Wel bijbelteksten. Galaten 6:9 klinkt al direct aan het begin van de avond: ,,Laten wij niet moede worden goed te doen, want, wanneer het eenmaal tijd is, zullen wij oogsten....'' Aan motivatie ontbreekt het de kandidaten niet. 

In de campagne van de ChristenUnie draait het om het eerlijke verhaal. Windmolens? ,,Wij zullen er aan moeten wennen om te zien waar onze energie vandaan komt'', meent Statenlid Janneke Slingerland. ,,Wij hebben het nodig, één windmolen levert heel veel energie op. Het is wel heel belangrijk dat wij mensen meenemen in de besluitvorming.''  Eén van de aanwezigen is groot voorstander van zonne-energie en maakt zich zorgen over de slagschaduw van windmolens. De woorden van deze bezoeker vinden echter geen weerklank bij het Statenlid. ,,Zonne-energie en windenergie hebben wij allebei nodig. Ten opzichte van een groot veld zonnepanelen wekt één windmolen al erg veel energie op.'' En slagschaduw? ,,Ik merk dat initiatiefnemers zo goed mogelijk tegemoet komen aan omwonenden'', reageert Slingerland op het 'discussiepunt' over windmolens in de gemeente Ermelo en Putten.  De provincie speelt een belangrijke rol wat betreft windmolenparken. Niet de gemeente, maar de provincie is bevoegd gezag.

Duurzame energie staat hoog op de agenda van de ChristenUnie. De afgelopen vier jaren heeft de partij in de gevormde coalitie bijgedragen aan meer duurzame energie in Gelderland, stelt Slingerland.

Naast energie, zijn de wolf, stikstof, wonen en openbaar vervoer, de thema's in de provincie Gelderland, aldus omroep Gelderland. Onderwerpen als de wolf en openbaar vervoer komen vanavond niet aanbod. Wel is er veel aandacht voor jongeren en woonruimte. Ermeloër Eppo Bruins, plaats 14 op de lijst, heeft een jong stel woonruimte in zijn huis aangeboden na een verbouwing. ,,Wij kunnen allemaal wel jonge mensen in huis nemen, doe het gewoon, dan geven wij het goede voorbeeld.'' Ook wordt de komst van meer starterswoningen genoemd.

De verkiezingsslogan van de ChristenUnie is Ruimte voor elkaar. Er wordt gevraagd waar de aanwezigen, bijna allemaal ChristenUnie-leden uit Putten, Ermelo en Harderwijk, meer ruimte voor willen. Meer sociale cohesie komt vaker terug, maar ook meer ruimte voor migranten en vluchtelingen. ,,Laten wij ook voor deze mensen ruimte maken in Gelderland.'' Vooral sociale thema's zijn belangrijk voor de aanwezigen. 

Janneke Slingerland keert na de komende verkiezingen niet terug als Statenlid. Wel verkiesbaar is Ilonka Donker uit Harderwijk en voormalig raadslid. Ze staat op plaats 4 van de kandidatenlijst. Donker wil zich onder andere heel graag bezig houden met onderwijs en arbeidsmarkt. ,,Zorg dat dit goed op elkaar aansluit.''