Gemeente koopt grond voor nieuwbouw Morgen College

28 februari 2023 om 13:24

Gebouw De Sypel naar gemeente

HARDERWIJK Om de nieuwbouw van het Morgen College (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) mogelijk te maken wordt de gemeenteraad van Harderwijk gevraagd een bedrag ban 1.139.000 euro beschikbaar te stellen voor de aankoop van gronden van de Stichting Landstede aan het Westeinde.


Wijnand Kooijmans

De raad wordt verder gevraagd 1.029.000 euro beschikbaar te stellen voor de aankoop van het huidige schoolgebouw van het Morgen College aan de Sypel. Sinds 2020 worden er gesprekken gevoerd met het schoolbestuur over nieuwbouw. In principe is het bestuur zelf verantwoordelijk voor de nieuwbouw maar het werd al snel duidelijk dat zonder extra investering van de gemeente dit onhaalbaar was. De logische verklaring is, zo geeft het college van burgemeester en wethouders aan, dat de bekostiging die de gemeente voor onderwijshuisvesting van het Rijk ontvangt te kort schiet. 


MEERWAARDE De nieuwbouw van het Morgen College in combinatie met de renovatie van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft, zo geeft het college aan, een grote meerwaarde voor de leerlingen, de school en de gemeente. Het wordt hierdoor mogelijk een ononderbroken leerlijn te creëren. Dat sluit aan bij de onderwijsvisie van de gemeente Harderwijk waarin het versterken van de onderwijspositie van het voortgezet onderwijs één van de uitgangspunten is. Ook komt het tegemoet aan de vraag naar technisch geschoold personeel.

In november 2022 heeft de raad besloten jaarlijks een bijdrage van tweehonderdduizend euro beschikbaar te stellen om de nieuwbouw mogelijk te maken. De laatste maanden zijn tussen de gemeente en het schoolbestuur meerdere gesprekken gevoerd om tot een definitief plan te komen dat de nieuwbouw in het stationsgebied mogelijk maakt.


BEREKENINGEN Onder meer moesten eerdere berekeningen geactualiseerd worden. Onder meer is de bouwsom gestegen naar 186 miljoen waar deze was begroot op zeventien miljoen euro. Dit als gevolg van de oorlog in de Oekraïne maar ook door gestegen bouwkosten en de verhoging van de rente op de financiële markt. Voordeel is dat er ruimte in het ontwerp is gekomen voor de leerlingen van de internationale schakelklas (ISK) en het gebouw voor zeshonderd leerlingen van het mbo en de 160 ISK-leerlingen een energieneutraal gebouw kan worden geplaatst.

Aan de grondaankoop is de voorwaarde verbonden dat de Stichting Landstede deze opbrengst moet gebruik voor de financiering van het nieuwe vmbo gebouw. Daarnaast kan de gemeente in de nabije toekomst beschikken over het huidige gebouw aan de Sypel met de mogelijkheden deze locatie te her ontwikkelen met de daarbij behorende financiële inkomsten. 

Het conflict met de drie andere scholen voor voortgezet onderwijs is met dit voorstel niet uit de wereld. Hierover worden, zo zegt Companjen wel, constructieve gesprekken gevoerd met de betrokken partijen. Hij verwacht binnen enkele weken uitsluitsel over het verzoek van de scholen aan de provincie het raadsbesluit niet goed te keuren waarbij alleen aan het Morgen College 200.000 euro werd toegekend.