Geen besluit over uitgifte terrein

28 februari 2023 om 08:12

HARDERWIJK Door de gemeente Harderwijk is nog geen enkel besluit genomen over de definitieve uitgifte van een terrein naast de Karwei aan de Zuiderbreedte in Harderwijk. Het gaat alleen om een reservering van de gronden. Dat geeft het college aan in antwoord op een brief van Filippo Vastgoed. Het terrein is nu in gebruik bij de GGD Noord- en Oost Gelderland. Daar bestaat geen enkel bezwaar tegen bij Filippo. Voor een definitief besluit wordt genomen over de betrokken kavel aan de Zuiderbreedte is het van belang of de gemeente het detailhandelsbeleid wil aanpassen. In de reservering zijn geen verplichte afspraken gemaakt met betrekking tot de uitgifte. Ook is hierop het zogenoemde Didam arrest niet van toepassing. Bij een definitieve uitgifte van de locatie worden wel de criteria van het Didam arrest gevolgd. Dat betekent dat iedere partij de kans moet hebben mee te dingen naar de verkoop van de kavel.


Raadsbesluit leidt tot uitstel plannen

HARDERWIJK Het besluit van de gemeenteraad de verdiepingsslag buitengebied Harderwijk en Hierden niet vast te stellen als toetsingskader voor plannen tot het uitvoeringsplan is vastgesteld heeft consequenties voor bestaande plannen. Door het college van burgemeester en wethouders is besloten om deze reden geen verdere uitvoering te geven aan het principebesluit medewerking te verlenen aan twee bestaande plannen voor locaties aan het Van Goorswegje. Ook wordt het plan voor het Kerkpad opgeschort. Ingekomen initiatieven voor het buitengebied van Harderwijk en Hierden worden, evenals nieuwe plannen, niet in behandeling genomen. Aangegeven wordt dat de vraag naar wonen in het buitengebied toeneemt waarmee ook de druk op de identiteit van het landschap in die gebied toeneemt. Om de gewenste veranderingen goed te kunnen begeleiden zonder verlies van kwaliteit is het, zo stelt het college, belangrijk een goed toetsingskader te hebben. De geldende kaders voldoen daaraan niet, zo vindt het college.


Deel vorderingen blijkt niet te innen

HARDERWIJK Door de gemeente Harderwijk wordt een bedrag van 13.822,34 euro afgeschreven als oninbaar. Om het debiteurenbestand actueel en inzichtelijk te houden vindt in principe minimaal één keer per jaar een beoordeling plaats of een vordering nog kan worden geïncasseerd. Door meerdere oorzaken is dat in 2021 niet gebeurd maar heeft deze beoordeling alsnog eind 2022 plaats gevonden. Reden voor het niet meer innen is onder meer dat de hoogte van de vordering niet opweegt tegen de kosten die voor de invordering moeten worden gemaakt. Maar soms is het adres niet meer bekend van diegenen die het geld verschuldigd zijn aan de gemeente en dit adres ook niet kan worden achterhaald. Ook is de invordering soms niet tijdig stopgezet of gaat het om posten waarvan niet meer is te achterhalen wat er precies is gebeurd. Dat heeft te maken met wijziging van het systeem bij de gemeente zelf.