Waterschap: bijzondere rol voor het Crescentpark

28 februari 2023 om 08:22

HARDERWIJK Het Crescentpark in Harderwijk-Zuid speelt een bijzondere rol om de naastgelegen woonwijk met klimaatverandering te laten omgaan. In het park vangt het waterschap Vallei en Veluwe overtollig water op zodat een piekbui niet tot overstroming in de woonwijk leidt. Het groen van de wijk sluit aan op het park en zorgt in de zomer voor verkoeling, samen met het stromende water.

De nattere winter en de hetere zomer zijn voor iedereen voelbaar. Het waterschap vangt in de winter de vele regen op en zorgt voor het afvoeren van water. In de zomer gaat het juist om vasthouden en aanvoeren van water om droogte te voorkomen. De waterschapspartij Water Natuurlijk heeft oog voor de klimaatverandering. Niet alleen door winters water voor de zomer te behouden, maar ook door zich af te vragen wat de beste plek is voor nieuwe woningbouw of nieuwe natuur.

Water Natuurlijk ziet het waterschap als een klimaatschap die de veerkracht van de leefomgeving wil herstellen. ,,Te lang is techniek als enige oplossing voor het wateroverlast en waterveiligheid gebruikt. Een duurzame oplossing vraagt om een omgeving die aangepast is aan de nieuwe werkelijkheid van piekbuien en droogte. Een samenspel van een slim ingerichte omgeving en een goed gebruik van technische mogelijkheden zorgt voor een grotere veerkracht van onze leefomgeving. Waterschap Vallei en Veluwe kan dat voor elkaar krijgen in samenwerking met bewoners, landbouwers, gemeenten en de provincie.''