Geschiedenis wordt tot leven gebracht.
Geschiedenis wordt tot leven gebracht. JC van der Kolk

Het verhaal van de ingestorte kerktoren van Harderwijk komt tot leven in theaterstuk

28 februari 2023 om 13:46 Podiumkunsten

HARDERWIJK ,,Hij is gevallen, de hoogste kerktoren van Gelre. De tijd probeert te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ze gaan terug langs de hoogtijdagen van de Hanze, de dromen en de val. Ze spelen de Harderwijkers aan de voet van de kerktoren midden in hun stad.’’

Het resultaat van de tweede theaterleergang, aangeboden door theatermakers Sjors & Ruud, staat zondag 30 april in Theater Harderwijk. ‘En toen viel ie’ is een toneelstuk over Hanzestad Harderwijk, gemaakt door en voor Harderwijkers. Theatermaker Ruud vertelt: ,,Vorig jaar hadden we de productie ‘1672’ waar eveneens de geschiedenis van Harderwijk centraal stond. Die lijn zetten we door. We laten amateurs een verhaal vertellen over Harderwijk, in het theater. Het wordt een grote professionele voorstelling die goed past binnen het Hanzejaar.’’

Op 1 april 2023 is de officiële start van het Hanzejaar 2023. Harderwijk was één van de eerste steden die zich aansloot bij de Hanze. Deze status was erg belangrijk voor de groei en bloei van Harderwijk. In deze periode vol voorspoed werd ook de hoge kerktoren gebouwd. Met maar liefst 70 meter op de teller, de hoogste van Gelre. De toren was van heinde en verre te zien. Een baken voor de Harderwijkers en een vuurtoren voor de passerende schepen. ,,De toren is helaas ingestort”, licht Ruud toe. ,,Op het Kerkplein kun je aan de klinkers zien waar de toren heeft gestaan. De contouren zijn nog duidelijk, maar veel Harderwijkers zullen niet meer weten dat deze toren heeft bestaan.”

De theatermakers zijn voor de tweede maal de geschiedenis ingedoken en hebben een indrukwekkend script afgeleverd. Sjors zegt daarover: ,,Het proces is lang. Om het script te schrijven moet je weten waar je het over hebt. De tijd begrijpen waar het over gaat. Daarvoor gaan we in gesprek met mensen, hier in Harderwijk bijvoorbeeld, die er alles over weten. Je moet snappen wat er is gebeurd, wat het verhaal is achter die kerk.”

Het theaterduo, partner van Stad als Podium, gevestigd in Harderwijk, samenwerkingspartner van Theater Harderwijk, willen graag ‘wat’ terug doen voor de stad. ,,Dat is onze motivatie. Om de verhalen te vertellen over de stad waarin we werken, wonen en partner van zijn. We krijgen veel hulp van het Stadsmuseum. We hebben een prachtige rondleiding gehad in de Grote Kerk. Van alle kanten worden we gekoppeld aan Harderwijkers die meer weten over wat wij willen vertellen”, aldus Ruud.

De elf cursisten die zich dit jaar hebben opgegeven, variërend in de leeftijd van bijna 20 tot in de 70, zijn veelal bekende gezichten van de eerste theaterleergang. Sjors: "We zijn erg blij dat we enthousiaste Harderwijkers hebben gevonden die willen toneelspelen en theaterervaring willen opdoen. Iedere editie is daarmee al geslaagd. Meer cursisten zou natuurlijk fijn zijn om de producties op te voeren en te blijven groeien. Als we een jaar hard hebben gewerkt, de voorstelling staat er weer en het publiek is enthousiast, dat is waar we het voor doen. Voor Harderwijk, over Harderwijk en door Harderwijkers.”

De voorstelling is op zondag 30 april om 15.00 uur te zien in Theater Harderwijk. Meer info op www.theaterharderwijk.nl