Een anderhalf uur durende werkonderbreking bij Inclusief Groep.
Een anderhalf uur durende werkonderbreking bij Inclusief Groep. Wijnand Kooijmans

Werknemers Inclusief Groep staken, gesprekken met overheid muurvast

27 februari 2023 om 14:17 Economie

HARDERWIJK Voor het eerst in de geschiedenis van de Inclusief Groep werd een anderhalf uur durende werkonderbreking gehouden. Broodnodig, zo oordeelt Nico Foppen van CNV Overheid. Er moet meer geld komen voor mensen in de sociale werkvoorziening en de cao Aan de Slag. Maar de gesprekken met de overheid zitten muurvast. De Inclusief Groep biedt werk aan mensen van de zes gemeenten op de Noord-Veluwe en Nijkerk.

De werknemers zijn al een uurtje aan het werk wanneer de oproep volgt voor de werkonderbreking. Geleidelijk aan stroomt de kantine van het hoofdkantoor in Nunspeet vol waar algemeen directeur Risco Balkenende al aanwezig is met mensen van de vakbond. Ook de wethouders Sarath Hamstra van de gemeente Ermelo en wethouder Wichert Stoffer zijn er dan al terwijl later het Tweede Kamerlid Hilde Palland uit Kampen nog een kijkje komt nemen om de mensen een hart onder de riem te steken.

Het is Balkenende die als eerste het woord neemt en stil staat bij het overlijden van collega Ingmar. ,,Dat kunnen we ook niet ongemerkt later passeren”, zegt hij. Hij geeft aan dat duidelijk is er iets moet gebeuren met de cao en de directie achter de werknemers staat. ,,Wij willen een goed werkgever zijn die een goed loon geeft en een goede kilometervergoeding. Maar wij gaan er niet over en kunnen niets extra’s geven.”

CNV’er Foppen geeft aan dat bij het afsluiten van de cao’s het al geen vetpot was. Maar de mensen die er onder vallen inmiddels keihard worden getroffen door de inflatie. Eigenlijk de benzine niet meer kunnen betalen om naar hun werk te gaan. Gemeenten kunnen ook niet extra betalen omdat zij te weinig geld ontvangen van het Rijk. Er is een gesprek geweest met verantwoordelijk minister Carola Schouten maar dat heeft te weinig opgeleverd. Volgens Foppen is het zo dat er misschien in het voorjaar iets bij kan.

Maar die uitspraak is voor de vakbond volstrekt onacceptabel. Het Rijk moet voor de betrokken mensen met meer geld over de brug komen, zo eist de vakbond. De aanwezige wethouders steunen de actie. Hamstra wijst erop dat de mensen belangrijk werk doen hetgeen hij ook ervaart van de mensen van de Inclusief Groep die schoonmaken in het Huis van Ermelo. ,,Wij vinden het belangrijk dat jullie aan het werk kunnen blijven voor een goed loon.”

Wichert Stoffer ziet het belang van het werk van het personeel in. ,,Ik vind het prachtig wat jullie tot stand brengen. Wij begrijpen jullie zorgen.” Het is tien uur als iedereen geleidelijk aan weer naar de werkplek loopt. De werkonderbreking is voorbij, het signaal afgegeven. Het wachten is nu op het antwoord van Den Haag.