Annette E. Baylé en Dolf Verroen
Annette E. Baylé en Dolf Verroen Annemiek Jongejan

Schrijfster presenteert boek in Bruna Harderwijk over eigen geschiedenis met slavernijverleden

26 februari 2023 om 16:13 Mensen

HARDERWIJK Zaterdag 25 februari om 13.00 uur presenteerde Annette E. Baylé haar nieuwe boek ‘Boerenkool met rijst’. In de Bruna in Harderwijk vond de presentatie plaats met als ‘Mystery Guest’ kinderboekenschrijver Dolf Verroen. 

De roman ‘Boerenkool met rijst’ gaat over de voorouders van de schrijfster die tevens slaven waren en is gedeeltelijk op waarheid gebaseerd. Het speelt zich af in het Caribisch gebied.

Aanleiding voor schrijven

Zes jaar geleden werd Annette geopereerd en moest een tijdje herstellen. Haar moeder was overleden en die had in die tijd het archief over haar familie bij Annette achtergelaten. De inhoud van dit archief, de foto’s en documenten, waren voor de schrijfster de aanleiding om te beginnen met het schrijven van dit boek. Ondanks dat ze haar familiegeschiedenis beschrijft zit er ook een diepere boodschap achter.

,,Ik stam van slaafgemaakten af en daar begint ook het boek mee. Maar het is, en dat is ook mijn doel geweest, een boek van: Er is altijd een volgend leven na het nare leven. Hoe je je ontworstelt van de slavernij en hoe de families dan overleven na de slavernij.” Aldus Annette.

Persoonlijke boodschap

Daarnaast vindt ze het belangrijk dat men omkijkt naar elkaar. ,,Probeer je te verdiepen in iemands achtergrond in de plaats van de verdeling op te zoeken tussen zij en wij.” Vertelt Annette. ,,Want we zijn maar één volk, één soort mensheid, en we moeten het toch met elkaar doen.”

Dit is voor Annette persoonlijk belangrijk, omdat ze om haar heen ziet dat de verdeeldheid groot is. ,,We hebben een gezamenlijke geschiedenis en de geschiedenis kun je niet veranderen.” Zegt ze. Je kan er echter wel van leren volgens de schrijfster en dat is een boodschap die ze door haar boek wil meegeven aan de mensen die het lezen.

Vanuit een ander oogpunt

Kinderboekenschrijver Dolf Verroen was ook aanwezig bij de presentatie. Hij heeft niet meegewerkt aan het boek, maar heeft wel ervaring met het onderwerp. Zelf schreef hij ‘Slaaf Kindje Slaaf’ over een meisje dat voor haar verjaardag een persoonlijke slaaf krijgt. Er is echter een verschil tussen de twee boeken. Waar hij het boek schreef vanuit het perspectief van de Nederlander, schrijft Annette echter vanuit het perspectief van de slaaf.

De roman ‘Boerenkool met rijst’ is zowel in de online webshop als in de boekenhandel overal verkrijgbaar.

Annemiek Jongejan

Annette E. Baylé geeft haar presentatie over haar boek 'Boerenkool met rijst'