22 sociale huurwoningen komen op een terrein aan de Holzstraat.
22 sociale huurwoningen komen op een terrein aan de Holzstraat. Hans via Pixabay

Komst van 22 sociale huurwoningen aan Holzstraat in Harderwijk, mogelijke planschade voor omwonenden

24 februari 2023 om 15:30 Nieuwbouw

HARDERWIJK De gemeente is in principe bereid mee te werken aan een plan van Uwoon voor de bouw van 22 sociale huurwoningen op een terrein aan de Holzstraat. Hier zijn twee woonblokken van ieder zes grondgebonden woningen gesloopt.

Het perceel ligt inmiddels al geruime tijd braak. Uwoon heeft nu een plan opgesteld voor een woongebouw van drie bouwlagen met in totaal 22 sociale huurwoningen en de herinrichting van het aansluitende terrein. Hiervoor is het nodig dat de gemeente de benodigde planologische medewerking verleent. De bouw is in strijd met het bestemmingsplan, onder meer vanwege het aantal woningen.

Het project past binnen de stedenbouwkundige opzet van de Zeebuurt. Wel moet door Uwoon onderzoek worden gedaan naar eventuele planschade. Het terrein grenst aan enkele koopwoningen van wie de eigenaren in principe een vergoeding van planschade kunnen claimen.

Op dit moment is het plan nog niet voorzien van voldoende parkeergelegenheid. Een grootschalige herinrichting van het gebied van de gemeente is in 2025 aan de orde. Verwacht wordt dat, in samenwerking met Uwoon, de planontwikkeling voor herinrichting van het openbaar gebied plaats vindt. Aandachtspunten hierin, zo geeft het college van burgemeester en wethouders aan, de groeninrichting versus parkeren en de aansluiting van het fietspad. Het plan voorziet in de woonbehoefte van meer sociale woningen en geeft, zo vindt het college, een impuls aan de revitalisering van de Zeebuurt.

De uiteindelijke medewerking van het college is afhankelijk van het ontwerp van het bouwplan.

Wijnand Kooijmans