Hoeveel gebruik wordt van de fietspaden gemaakt?
Hoeveel gebruik wordt van de fietspaden gemaakt? Pixabay

Gemeente Harderwijk maakt werk van bestaande fietspaden: verschillende paden zijn te smal

24 februari 2023 om 15:17 Verkeer en vervoer

HARDERWIJK Om Harderwijk in stand te houden als echte fietsgemeente gaat het college van burgemeester en wethouders zowel onderzoek doen naar de kwaliteit van de paden als tellen hoeveel gebruik er wordt gemaakt van deze paden.

De gemeenteraad wordt gevraagd voor beide activiteiten in totaal zestigduizend euro beschikbaar te stellen. De bedragen waren al opgenomen in de begroting voor dit jaar. Het wordt belangrijk gevonden dat de fietspaden van goede kwaliteit zijn en voldoende breed en comfortabel ingericht om zo het fietsgebruik te stimuleren. Het college wil bovendien inzichtelijk maken hoeveel fietsers er nu daadwerkelijk over de paden rijden in de gemeente Harderwijk.

TE SMAL

In 2024 wordt onderzocht welke fietspaden aangepast moeten worden om aan te sluiten bij de landelijke richtlijnen. Het onderzoek richt zich vooral op de breedte van de paden. Verschillende fietspaden zijn te smal. De gewenste breedte is afhankelijk van de betreffende fietspaden. Om die reden wordt dit jaar al een telling gehouden van het gebruik.

In het onderzoek wordt, naast de breedte, ook gekeken naar verschillende andere richtlijnen. Zo wordt bekeken of er middengeleiders ontbreken op fietsoversteekplaatsen waar die wel zijn gewenst. En of bestaande middengeleiders breed genoeg zijn. Ook wordt onderzocht of er voetpaden ontbreken op plaatsen waar dat wel nodig of wenselijk is.

Bij het onderzoek wordt onder meer uitgegaan van het principe dat fietsers en voetgangers meer prioriteit krijgen in de gemeente Harderwijk. Dit is ook onderdeel van het collegeprogramma. 

Wijnand Kooijmans