Er is niet één maatregelen vast te stellen die bijdraagt aan het versnellen van de woningbouw.
Er is niet één maatregelen vast te stellen die bijdraagt aan het versnellen van de woningbouw. Pixabay

Woningbouw in Harderwijk kan versneld worden: ‘Vergaderwijze van gemeenteraad is ook van invloed’

24 februari 2023 om 14:27 Nieuwbouw

HARDERWIJK Er is niet één maatregelen vast te stellen die bijdraagt aan het versnellen van de woningbouw. De knoppen om aan te draaien om te kunnen versnellen zitten niet alleen in ruimtelijke procedures. Het wordt door het college van burgemeester en wethouders gezien als een combinatie van een goede samenwerking, het hebben van een gezamenlijke opgave en het hanteren van duidelijke en efficiënte processen waar ook participatie van de omgeving een belangrijke component in is.

Dat wordt door het college aangegeven in een brief aan de raad waarin antwoord wordt gegeven op vragen van de fractie van Harderwijk Anders. Onder meer werd het college gevraagd of bij hen de wens bestaat om de gemeentelijke processen te versnellen die moeten worden doorlopen in de aanloop naar de vaststelling van een bestemmingsplan.

Aangegeven wordt dat op die versnelling zo veel als mogelijk wordt ingezet door de processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Indien nodig worden deze processen ook bijgesteld. Dit overigens niet ten koste van de kwaliteit van de behandeling.

De winst die valt te behalen ligt voor een groot deel ook bij de raad zelf, zo blijkt uit de beantwoording. Het gaat dan om het grote aantal zaken dat aan de orde moet komen in commissies en de vergaderfrequentie van commissies en raad. Ook de vergaderwijze is van invloed. Op dit punt is, zo wordt aangegeven, nog wel tijdwinst te behalen.

Wijnand Kooijmans