Het CDA wil de Luttekepoort op creatieve wijze in ere herstellen.
Het CDA wil de Luttekepoort op creatieve wijze in ere herstellen. Pixabay

Luttekepoort op creatieve wijze in ere herstellen, CDA Harderwijk maakt zich nu hard voor alternatief ontwerp

24 februari 2023 om 10:33 Historie

HARDERWIJK Het CDA maakt zich hard voor het terugkeren van de Luttekepoort in welke vorm dan ook. Volgens Andrea Oosting-Klock en Cor Jan Korevaar zou dit een aanwinst zijn voor de historische binnenstad van Harderwijk, de aantrekkelijkheid van Harderwijk voor inwoners en bezoekers vergroten en de viering van 800 jaar Harderwijk in 2031 versterken.

In 2020 gaf de toenmalige gemeenteraad de Stichting Herbouw Luttekepoort een subsidie van maximaal veertigduizend euro voor diverse onderzoeken en het laten maken van een ontwerp door Van Hoogevest Architecten.

VOORSTEL

Dat ontwerp werd in april 2022 gepresenteerd in de commissie ruimte, alsmede een kostenraming en een voorstel voor de exploitatie door de stichting. Hierbij was een voorstel van het college van burgemeester en wethouders gevoegd in te stemmen met dit ontwerp en de benodigde financiƫle middelen toe te kennen.

OMWONENDEN

Tijdens de vergadering werd duidelijk dat de omwonenden fel tegen de herbouw gekant zijn. Maar ook de koste van 1,9 miljoen euro die bij herbouw voor rekening van de gemeente komen. Hiernaast werd de commissie overrompeld door een alternatief plan van voormalig stadsarchitect Ad Kamer. In plaats van herbouw van de Luttekepoort ziet hij meer heil in het ontwikkelen van een soort muur tussen de Smeepoort en de Luttekepoort. Hier kunnen leilinden worden geplant waar tussen panelen de geschiedenis van Harderwijk in beeld kan worden gebracht.

GEEN TEKENINGEN

De Luttekepoort kan niet in de oorspronkelijk vorm worden herbouwd omdat daarvoor de benodigde tekeningen ontbreken. Ook moeten concessies worden gedaan. De tussenbreedte moet minimaal 4,5 meter zijn en de oorspronkelijke fundamenten mogen niet worden beschadigd.

ALTERNATIEF

Gesprekken tussen de omwonenden en de stichting hebben geen overeenstemming tot gevolg gehad. De stichting houdt vast aan herbouw, de omwonenden stellen als alternatief voor om informatieborden en/of markeringen in het straatwerk te plaatsen. In een gesprek met wethouder Edwin Enklaar en de stichting heeft de eerste, volgens het CDA, aangegeven het onderwerp mee terug te nemen naar het college. De stichting heeft nog geen terugkoppeling gezien.

CREATIEF

Het CDA wil de Luttekepoort op creatieve wijze in ere herstellen. Dat kan volgens hem ook een draad- of gaasmodel zijn. Het eerste is terug te vinden als de hurkende man bij Lelystad, het gaasmodel bij de Basiliek Siponto. Ook worden een lichtobject met ledverlichting, laser- of hologramtechniek als mogelijkheid gezien.

HAALBAAR

Door de partij wordt het college gevraagd of zij de mening van het CDA delen dat de randvoorwaarden die in 2019 zijn opgesteld voldoende ruimte bieden voor een alternatief ontwerp dat financieel haalbaar is, ook gezien de financiĆ«le positie van de gemeente maar en rekening houdt met de bezwaren van omwonenden. 

Wijnand Kooijmans