Carla en Willem Bultman uit Oldebroek delen de liefde voor kunst.
Carla en Willem Bultman uit Oldebroek delen de liefde voor kunst. Eigen foto

Gezamenlijke liefde voor kunst

25 november 2022 om 14:53

Nieuwe expositie Overbruggen

HARDERWIJK De expositie Overbruggen met het werk van Carla en Willem Bultman uit Oldebroek is van donderdag 8 december tot en met zaterdag 28 januari in de Catharinakapel te zien. 

Naast de liefde voor elkaar delen ze ook de liefde voor kunst. Al maakt het echtpaar beide heel verschillend werk.


CARLA BULTMAN Al sinds haar jeugd heeft Carla een voorliefde voor het werken met textiel. In 2008 maakte ze voor het eerst kennis met de vilttechniek: het zelf textiel maken met schapenwol, olijfzeep, water en handmatige wrijving. Carla werd gelijk geraakt door het natuurlijke en pure materiaal, de prachtige kleuren en het ambachtelijke handwerk met onuitputtelijke mogelijkheden, waarin de kunstenares veel van haar creativiteit kwijt kan.

Na het volgen van verschillende cursussen en workshops, werkt Carla nu zelfstandig in haar atelier.  Ze ontwerpt en maakt onder andere unieke sjaals, tassen, sieraden en objecten. ,,Soms ga ik uit van een ontwerp, maar meestal laat ik me leiden door het samenspel van materiaal en kleuren, waarbij organische vormen de boventoon voeren. Regelmatig combineer ik mijn viltwerk met andere natuurlijke materialen zoals papiergaren, hout of rubber'', aldus Carla Bultman. De puurheid en zachtheid van het materiaal en de vele mogelijkheden tot vormgeven, blijven haar creatief uitdagen.  


WILLEM BULTMAN Van oorsprong is Willem bouwkundige en heeft hij bijna zijn hele leven bij de gemeente Elburg gewerkt als Beleidsambtenaar Cultuurhistorie en later ook als Beleidsambtenaar Kunst en Cultuur.

Toen hij 40 jaar werd besloot Willem zijn horizon te verbreden en begon hij een studie voor docent beeldende vorming aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Sinds Willem in 1995 afgestudeerd is, werkt hij als autonoom kunstenaar en geeft zo nu en dan nog teken- schilder- en beeldhouwlessen in zijn eigen atelier.

Willem schildert diverse onderwerpen waarbij het contrast van licht-donker een belangrijk uitgangspunt is als metafoor voor goed en kwaad, leven en dood. Hierbij werkt hij in hoofdzaak figuratief maar door zijn losse toets ontstaat er toch een vorm abstractie waardoor er in zijn werk altijd wel iets te raden valt en de fantasie wordt geprikkeld. Zoals iedere kunstenaar creëert hij hierbij mijn eigen werkelijkheid door de beelden die hij in zich opneemt te “weerspiegelen” op de wijze die bij hem past.


BRUGGEN In deze expositie worden er bruggen gebouwd tussen materiaal en onderwerp, tussen figuratie en abstractie. Een belangrijke brug zijn de kleuren die goed op elkaar zijn afgestemd en elkaar versterken. Een andere brug is de combinatie van ruimtelijk en plat werk die met name in de nissen van de kapel een prachtig geheel vormen. Zo is er, ondanks de grote verschillen in werk, toch een harmonieuze expositie te bezichtigen.


Donderdag 8 december 2022 tot en met zaterdag 28 januari 2023 is de expositie Overbruggen te zien in de Catharinakapel. Voor meer informatie en openingstijden ga naar catharinakapel.nl/expositie.