Nieuwbouw Sypel duurder door stijgen kosten materiaal

17 november 2022 om 16:20

Opening bad in februari 2023

HARDERWIJK De nieuwbouw van het complex Sypel valt duurder uit dan begroot gezien de sterk gestegen kosten van materialen en de beschikbaarheid van onderaannemer. Om welk bedrag het gaat is nog niet duidelijk, er vinden nog onderhandelingen plaats met de aannemer om te komen tot een redelijke verdeling van de extra kosten.


Wijnand Kooijmans

Het gaat om de bouw van een nieuw binnenzwembad, een sporthal, leslokalen voor Landstede en een kantoorruimte. Het zwembad wordt energieneutraal, de rest van het complex wordt verduurzaamd. De bouw van het zwembad is inmiddels in een vergevorderd stadium. Zodra het nieuwe zwembad is geopend wordt het oude bad gesloopt en kan de sporthal met kantoorruimte worden gebouwd.


PLANNING Volgens de huidige planning kan het doelgroepen bad van het oude zwembad in januari 2023 worden gesloten en het wedstrijdbad in februari. In die maand kan het doelgroepen bad van het nieuwe zwembad worden geopend waarna in april het gehele bad in gebruik kan worden genomen.

Bij de start van de werkzaamheden werd uitgegaan van een daling van prijzen. Met name de oorlog in de Oekraïne heeft echter geleid tot een sterke stijging van vooral materialen. Om tot een optimalisatie van de bouw te komen bleek ruim negenhonderdduizend euro nodig te zijn. Dat is opgevangen binnen de beschikbare post onvoorzien.


SPORTHAL De sporthal was nog niet in detail uitgewerkt bij het afsluiten van het contract met de aannemer. Het bleek dat aanpassingen nodig waren, onder meer op technisch terrein. Ook hier spelen gestegen kosten een rol. De benodigde extra uitgaven kunnen niet meer binnen de post onvoorzien worden gedekt.

Dat maakt dat de raad een aanvullend krediet gevraagd moet worden, vooral om weer een post onvoorzien in het leven te roepen. Her college geeft wel aan alleen in uiterste noodzaak hierop een beroep te doen.


ENTREE De sporthal is later toegevoegd aan het project. Dat maakt dat er zorgen bestaan dat de entree in de nieuwe situatie niet groot genoeg is. Dat zou in de praktijk tot opstoppingen kunnen leiden. Onderzoek wijst uit dat de entree vergroot kan worden. Hiervoor zijn extra financiële middelen benodigd. Ook hiervoor gaat een extra krediet aan de raad worden gevraagd.

Ondanks alle ontwikkelingen stelt het college blij te zijn dat de bouw voortgang heeft en de leverproblemen beperkt zijn gebleven. En dat is voldaan aan de wens van de raad dat het zwembad zo veel mogelijk geopend moest blijven tijdens de bouw. Hierdoor hebben veel inwoners van de gemeente zwemdiploma’s kunnen behalen, heeft het schoolzwemmen doorgang gevonden en hebben verenigingen en doelgroepen gebruik kunnen maken van het zwembad.

Wel wordt aangegeven dat de overgang van het oude naar het nieuwe zwembad complex is. De oude zwembaden draaien al op de nieuwe installaties. Dat maakt dat gekozen is voor een gefaseerde opening van het nieuwe zwembad. Aanpassing van de planning wordt niet uitgesloten.