Als concreet voorbeeld wordt genoemd de bestuurlijke aanpak van hennep en drugsproductie.
Als concreet voorbeeld wordt genoemd de bestuurlijke aanpak van hennep en drugsproductie. Pixabay

Meer slagkracht voor politie bij aanpak van drugsproductie en mensenhandel in Harderwijk

22 november 2022 om 10:36 Maatschappelijk

HARDERWIJK De gemeente Harderwijk neemt deel aan de samenwerking met het ondermijningsteam van de politie Noord- en Oost Gelderland.

De drie politiedistricten in Gelderland worden door de provincie financieel ondersteund als het gaat om de aanpak van ondermijning door gemeenten te ondersteunen. Het gaat vooral om toezicht en handhaving en juridische ondersteuning. Door deze bijdrage blijven de financiële consequenties voor de gemeente Harderwijk de komende twee jaar beperkt tot duizend euro per jaar. De afgelopen jaren is door de 22 gemeenten binnen het district Noord- en Oost Gelderland al flink geïnvesteerd in de aanpak van ondermijning. Daarbij is de behoefte uitgesproken aan meer slagkracht. Dat wordt nu verwezenlijk door het districtelijk team. 

Voor Harderwijk gaat het om een effectieve inzet in deze gemeente van tachtig uur per jaar. Het team bestaat uit acht toezichthouders en twee juristen. Die kunnen worden ingezet voor toezicht maar ook de handhaving van de bestuurlijke aanpak van verschillende ondermijningsthema’s. Als concreet voorbeeld wordt genoemd de bestuurlijke aanpak van hennep, drugsproductie, drugshandel, mensenhandel en voor controles in bedrijven, het buitengebied, de automotive-branche, horeca, belwinkels, kapperszaken, supermarkten, ongewenste en illegale woonsituaties en het digitale opkopers register (aanpak van heling).

De toezichthouders zorgen in concrete zin dat gemeentelijke en toezichthouders van de omgevingsdienst getraind worden in het uitvoeren van ‘ondermijningscontroles.’ Verder leveren ze een bijdrage aan het trainen van toezichthouders in het opstellen van kwalitatief ‘deugdelijke’ rapportages. Ook ondersteunen ze gemeenten bij handhavingsprocedures. Tevens zijn ze een juridische vraagbaak voor de gemeente en lezen ze mee als het gaat om conceptbrieven en besluiten die het college wil nemen. Of leveren handhavingsbeschikkingen af en voorbeelden waarschuwingsbrieven.