Bij de gemeente Harderwijk zijn nog geen signalen binnen gekomen van sportclubs die door de stijgende energieprijzen in de problemen komen.
Bij de gemeente Harderwijk zijn nog geen signalen binnen gekomen van sportclubs die door de stijgende energieprijzen in de problemen komen. Pixabay

Half miljoen voor verenigingen in Harderwijk die in problemen komen door energieprijzen

21 november 2022 om 09:47 Maatschappelijk

HARDERWIJK Bij de gemeente Harderwijk zijn nog geen signalen binnen gekomen van sportclubs die door de stijgende energieprijzen in de problemen komen. Het onderwerp wordt door medewerkers van de gemeente wel meegenomen in gesprekken die met clubs worden gevoerd.

Door het college van burgemeester en wethouders is al wel een bedrag van een half miljoen euro gereserveerd om verenigingen, stichtingen en dergelijke die door de energieprijzen in de problemen komen financieel tegemoet te komen. De kaders hiervoor moeten nog wel worden uitgewerkt in een aparte subsidieregeling.

In antwoord op vragen van de VVD wordt aangegeven dat voor grote verbouwingen van sportaccommodaties een beroep kan worden gedaan op de subsidieregeling eenmalige investeringen sportaccommodaties. Deze regeling biedt mogelijkheden voor verbouwen, uitbreiding, nieuwbouw maar ook het verduurzamen van een accommodatie.

Hiernaast bestaan er nog meerdere andere subsidieregelingen om verduurzaming te bekostigen. Er wordt op gewezen dat Endura Harderwijk als lokale onafhankelijke energiecoöperatie energiecafés met de gemeente houdt waarbij wordt gewezen op mogelijke regelingen die beschikbaar zijn. Ook het Rijk biedt meerdere regelingen aan. Endura heeft gemiddeld per winter veertig tot vijftig aanvragen voor gebruik van de warmtebeeldcamera.

In de beantwoording wordt er verder op gewezen dat de gemeente meerdere initiatieven heeft voor het verduurzamen van woningen. Voor advies kan men terecht bij zowel Endura als Veluwe Duurzaam. 

Wijnand Kooijmans