De vuurtoren wordt gezien als de maximale hoogte.
De vuurtoren wordt gezien als de maximale hoogte. Wijnand Kooijmans

Hoogbouw in Harderwijk mag niet boven wooncomplex De Vuurtoren uitkomen

21 november 2022 om 09:18 Nieuwbouw

HARDERWIJK Hoogbouw in Harderwijk moet niet boven de hoogte van 54 meter uitkomen. Dat komt uit de discussie over de hoogbouwvisie van de gemeente Harderwijk.

Door het college van burgemeester en wethouders was aanvankelijk een hoogbouw plus variant opgenomen die bouwen tot zeventig meter hoog mogelijk zou maken. Wethouder Edwin Enklaar: ,,Dat vinden mensen niet passen bij Harderwijk en ook te massaal. Dat is voor ons reden de plusvariant te schrappen uit de visie.” 

NIEUW WEIBURG

Enklaar is blij dat er duidelijkheid is over de hoogte. Dat maakt dat er rekening mee kan gehouden bij de ontwikkeling van nieuwbouwplannen zoals Nieuw Weiburg. Dat was één van de locaties waar wel mogelijkheden werden gezien voor een gebouw van zeventig meter.

VOOR- EN TEGENSTANDERS VAN HOOGBOUW

De uitspraak staat het versnellen van de woningbouw niet in de weg, zo is de mening van Enklaar. Daar wordt mee doorgegaan. De tegenstanders vinden dat hoogbouw niet de oplossing is voor een divers woningaanbod en vrezen voor grootstedelijke problematiek. Voorstanders nuanceren hun keuze door de betaalbaarheid voorop te stellen.

Tegenstanders vinden dat hoogbouw afbreuk kan doen aan de identiteit van Harderwijk en daarom niet passend is. Voorstanders vinden dat juist die identiteit kan worden versterkt wanneer rekening wordt gehouden met de locatie, de vormgeving en de hoogte.

Door tegenstanders wordt aangevoerd dat hoogbouw meer drukte genereert en een bedreiging vormt voor het groen. Voorstanders vinden dat de bestaande bouw en de nieuwe hoogbouw in evenwicht met elkaar moeten zijn. De raad moet een definitief besluit nemen over de hoogte.

Wijnand Kooijmans