(vlnr) kinderwethouder Ivy Nigro, burgemeester Harm-Jan van Schaik, kinderburgemeester Sem van de Glind, winnaar Tom de Jonge, oud-winnaar Abel Al Temimi.
(vlnr) kinderwethouder Ivy Nigro, burgemeester Harm-Jan van Schaik, kinderburgemeester Sem van de Glind, winnaar Tom de Jonge, oud-winnaar Abel Al Temimi. Foto: Bo de Putter

Tom (14) krijgt Jeugdlintje: ‘Voorbeeld op jonge leeftijd’

18 november 2022 om 19:05 Overig

HARDERWIJK - Op jonge leeftijd omzien naar anderen. Tom de Jonge (14) is als vrijwilliger actief op sociaal, kerkelijk en maatschappelijk gebied. De jury was dan ook anoniem om het Jeugdlintje van de Gemeente Harderwijk dit jaar aan hem toe te kennen. Als verrassing werd hij in het Odensehuis in het zonnetje gezet door burgemeester Harm-Jan van Schaik en het kindercollege.

Tom was naar het Odensehuis, het vorig jaar geopende inloophuis voor mensen met dementie en hun partners in zorgcentrum De Aanleg, gelokt voor een interview over Dementievriendelijk Harderwijk. Hij sprak met kinderburgemeester Sem en kinderwethouder Ivy over dementie. Toen de deur open ging stond hij ineens oog in oog met de burgemeester en verschillende genodigden „Jij bent 14 en het is niet vanzelfsprekend om op die leeftijd veel te doen voor een ander. Dat vinden wij belangrijk en daarom krijg je het Jeugdlintje en een oorkonde. Je zet je belangeloos in en bent daarmee een voorbeeld voor andere kinderen”, zei burgemeester Harm-Jan van Schaik. „Wij willen jou zien en waarderen omdat jouw inbreng verschil kan maken.” Het Jeugdlintje is een gemeentelijke onderscheiding voor jongeren van 6-23 jaar. Abel Al Temimi, de vorige winnaar, was ook aanwezig.

Tom gaat naar de Regenboogkerk en doet veel vrijwilligerswerk voor Protestantse Gemeente Harderwijk (PGH): koffie en thee schenken en oliebollen naar ouderen brengen. „Ik vind het belangrijk dat iedereen zich fijn voelt in de samenleving. In de kerk zitten veel mensen die een hart onder de riem kunnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze dementie of kanker hebben, niet mobiel zijn of gehoord willen worden. Daarom help ik graag mee met bijvoorbeeld een lunch voor senioren.”

Ook was Tom teamcaptain bij de Samenloop voor Hoop en de Lichtjesloop. Hij was vorig jaar de jongste teamcaptain bij de fietstocht 2Bike4Alzheimer in Amersfoort en mocht het eindbedrag onthullen. „Een oud-oom van mij heeft dementie en mijn moeder heeft kanker gehad. Dat zijn redenen om mij in te zetten voor acties om geld in te zamelen voor onderzoek. Zoals een enveloppenspel, Wilhelmina pepermuntjes en  kaarsenzakken verkopen bij een kraampje op een evenement bij het Triasplein.” Tom is ‘blij verrast en een beetje overweldigd’. „Ik vind het fijn dat jongeren die zich inzetten voor de samenleving ook gezien worden. Op school praat ik er weinig over’’, zegt de 3-vwo leerling van het CCNV.

Er waren acht aanmeldingen, maar de jury was unaniem. Kinderburgemeester Sem: „Tom zet zich in voor Alzheimer, dat komt ook in mijn familie voor. Hij zorgt ook voor verbinding en dat is één van de doelen van het kindercollege.” Kinderwethouder Ivy vult aan: „Als je ziet wat hij op 14-jarige leeftijd doet…de meeste kinderen doen dat op die leeftijd niet. Het is knap en mooi dat hij zijn vrije tijd daaraan besteedt.’’

Diny Jansen, Lisette Brandsma en Jeannette Kuiper van de Regenboogkerk hebben hem aangemeld. „Als je iemand vaak terugziet valt dat op. Tom is heel actief binnen en buiten de kerk.’’

Marco Jansen

Kinderburgemeester Sem van de Glind en kinderwethouder Ivy Nigro.
Kinderburgemeester Sem van de Glind hangt Tom de Jonge het Jeugdlintje om.
Tom de Jonge werd verrast in het Odensehuis in Zorgcentrum De Aanleg.