Het probleem van auto-inbraken volledig oplossen is geen realistische opgave.
Het probleem van auto-inbraken volledig oplossen is geen realistische opgave. Kris via Pixabay

Meer auto-inbraken op Plaggenweg in Harderwijk: gemeente zet in op bewustwording

18 november 2022 om 14:20 Politiek

HARDERWIJK Het probleem van auto-inbraken volledig oplossen is geen realistische opgave. De gemeente Harderwijk zet zich echter wel in om de bewustwording van de risico’s van auto-inbraken onder de aandacht te brengen.

Dat geeft burgemeester Harm-Jan van Schaik aan naar aanleiding van een rondvraag van Jitske van Noordennen rond auto-inbraken aan de Plaggenweg in Harderwijk. Tussen oktober 2021 en oktober 2022 zijn er zes inbraken gemeld bij de politie. Dit is boven het gemiddelde op deze locatie sinds oktober 2017. Dat er sprake is van opvallend veel inbraken wordt echter niet gezien. De inbraken hebben volgens Van Schaik verdeeld over het jaar plaatsgevonden.

AUTO-INBRAKEN OP PARKEERPLAATSEN

Ook landelijk is zichtbaar dat parkeerplaatsen in het buitengebied in trek zijn bij inbrekers. Ook is er in 2022 een landelijke trend zichtbaar dat het aantal auto-inbraken toeneemt. Hotspots als parkeerplaatsen in het buitengebied krijgen van de politie extra aandacht. 

Met name in de periode van de coronalockdown is hierin door de gemeente Harderwijk extra geïnvesteerd. Zo zijn toezichthouders ingezet, flyers uitgedeeld en borden geplaatst. Volgens Van Schaik ziet de gemeente het belang in om bezoekers van parkeerplaatsen te wijzen op de risico’s van auto-inbraak om hen zo weerbaarder te maken.

Bij diverse parkeerplaatsen staan borden met de preventieve boodschap ‘op slot, buit eruit.’ De aanwezigheid van deze borden gaat de gemeente nogmaals controleren. De politie zet zich daarnaast in voor de opsporing na een inbraak.

Wijnand Kooijmans