Wat wordt de hoogte en omvang van de Stadsvilla?
Wat wordt de hoogte en omvang van de Stadsvilla? Gemeente Harderwijk

Wordt Parkvilla in Waterfront Harderwijk nu 18 of maar liefst 28 meter hoog?

18 november 2022 om 12:31 Nieuwbouw

HARDERWIJK De hoogte van 28 meter voor de Parkvilla in het Waterfront blijft een splijtzwam tussen de raad en het college van burgemeester en wethouders. Namens de omwonenden gaf inspreker Sjoerd Leense aan vast te houden aan de eerder vastgestelde hoogte van 18 meter.

Door meerdere partijen wordt gevraagd of toch alternatieven zijn te bedenken om tegemoet te komen aan de bezwaren van de omwonenden. Onder meer door de Parkvilla in hoogte te beperken of deze te verplaatsen naar de zuidzijde van het park. Of bijvoorbeeld aanpassingen te doen aan de nog te bouwen parkeergarage.

TEKENTAFEL

Wethouder Edwin Enklaar zegt dat welke wijziging ook wordt gevraagd in alle gevallen het plan terug moet naar de tekentafel. Verplaatsing van de Parkvilla naar de andere zijde van het park betekent dat compensatie moet worden geboden in de Kop van de Stadswerven wat weer reƫle gevolgen heeft voor de plannen in dat gebied.

MENNO DOPPENBERG

De gesprekken nemen inmiddels al 1400 dagen in beslag. Voor Menno Doppenberg (VVD) is het duidelijk dat de gemeente in de gesprekken steken heeft laten vallen. Met meerdere andere partijen is hij van mening dat het nu tijd wordt een besluit te nemen. Waarbij zijn fractie open staat voor wijzigingen die andere partijen eventueel bij de besluitvorming nog willen inbrengen.

Duidelijk is dat vooral Harderwijk Anders en de SGP neigen naar het vasthouden aan de achttien meter om zo een betrouwbare overheid te zijn. Voor wethouder Enklaar blijft overeind staan dat het voorstel dat nu voorligt met de 28 meter het meest tegemoet komt aan het stedenbouwkundig aspect maar ook aan het beeldkwaliteitsplan.

PARKEERGARAGE VAN PARKVILLA

Voor meerdere partijen blijft overeind dat het eventueel opschuiven van de plek van de Parkvilla niets afdoet aan de totale oppervlakte van het park. Henk Vermeer (Harderwijk Anders) ziet mogelijkheden de parkeergarage een meter dieper te bouwen en daarnaast het loze dak van vijf meter te schrappen. Wethouder Enklaar verwacht dat een diepere garage problemen kan opleveren wat betreft het asbest dat in de omgeving in de grond zit van de voormalige Asbestona.

Inspreker Leense stond voor de vierde keer in de commissie. Na de lange tijdsduur dat het proces inmiddels in beslag neemt is het ook de derde wethouder die voor de opgave staat het plan door de raad te loodsen. Waarbij eenmaal zelfs is gesproken over een Parkvilla van 35 meter hoog. Daarvoor stond bij zowel omwonenden als de raad geen enkel draagvlak.

10 METER VERLAGEN

Wilco Bos ziet mogelijkheden om de Parkvilla 10 meter te verlagen door de oppervlakte van 24 bij 24 meter te brengen naar 30 bij 30 meter. Ook dan zal het college terug moeten naar de tekentafel. Iedere wijziging betekent, zo wordt gezegd van de zijde van het college, ook dat opnieuw met de molenstichting en de provincie moet worden gesproken over de afwijzing van de molenbiotoop waarvoor nu een vergunning is afgegeven.

Wijnand Kooijmans