!
Afbeelding
pixabay

Oppositiepartijen hekelen achterkamertjespolitiek

11 oktober 2021 om 11:35 Overig

HARDERWIJK  De oppositiepartijen in de Harderwijker gemeenteraad zijn boos op de coalitiepartijen. Die hebben zonder overleg met hen een amendement ingediend op de kadernota op diverse punten te wijzigen. Voor GroenLinks, PvdA, D66, Gemeentebelang en SGP reden tegen te stemmen. Het amendement werd wel aangenomen met 20 tegen 7 stemmen.

Wijnand Kooijmans

Consequentie van het amendement is dat de havengelden de komende jaren fors worden verhoogd. Waar deze nu maar 44 procent van de kosten dekken wordt dit voor komend jaar verhoogd tot een dekking van zestig procent. In 2025 moeten de havengelden alle kosten dekken.

Geschrapt wordt dat organisatoren van evenementen moeten gaan betalen voor dranghekken. Op het verkeerveiligheidsplan mag ook niet worden bezuinigd. Het onderhoud van de parkeergarage Houtwal moet op het huidige niveau blijven.

KONINGSPELEN Bezuinigd mag ook niet worden op de organisatie van de Koningsspelen, medewerking en geld moet worden besteed aan buurtinitiatieven en er mag niet worden bezuinigd op de vervanging van speeltoestellen. De wijkaanpak op maat blijft in stand. Extra inkomsten moeten worden verkregen door delen van het stadhuis meer te gaan verhuren.

HANZEDAGEN Het project Samen kleuren we de stad wordt weer vorm gegeven, samen met het project Samen Mooier. In 2022 wordt hiervoor 55.000 euro uitgetrokken, in de drie jaren daarna 65.000 euro. In 2022 wordt ook een bedrag beschikbaar gesteld om het sportparkmanagement in Hierden en aan de Parkweg in Harderwijk het gehele jaar mogelijk te maken. Voor de Internationale Hanzedagen in 2031 wordt een half miljoen euro beschikbaar gesteld. Wel moet vooraf een plan worden uitgewerkt met lokale organisaties voor deze dagen dat ter goedkeuring aan de raad wordt voorgelegd.

Het amendement kreeg de steun van het college van burgemeester en wethouders. Maar leidde tot woede bij de oppositiepartijen. Wilco Bos (PvdA) verwijt de vier coalitiepartijen dat zij niet mochten meedenken. Zo heeft hij vraagtekens bij de verhoging van de havengelden.

 Hij wil dat wordt berekend wat de gevolgen zijn voor onder meer kleine schepen dat de havengelden alle kosten moeten dekken. Dat betekent voor deze schepen dat het tarief van 15 euro nu wordt verhoogd tot 35 euro. Volgens Henk Vermeer (Harderwijk Anders) is de eigenaar van een schip van tien meter nog altijd goedkoper uit dan betaald moet worden voor een standplaats voor een caravan van vier meter.

BELOFTE Martijn Pijnenburg (D66) spreekt van achterkamertjespolitiek. Hij vindt dat daarmee een eerdere belofte wordt gebroken dat ook de oppositie bij wijzigingen van de kadernota zou worden betrokken. Volgens hem kan de coalitie niet mede namens de oppositiepartijen bepalen wat er gebeurt. Hij spreekt van een kwalijke zaak en ondemocratisch. Hij weigert te tekenen bij het kruisje. Matthijs van der Mannen (GroenLinks) is teleurgesteld in de gang van zaken.

Tegen de kadernota werd gestemd door SGP en GroenLinks.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie