!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Geen extra verhoging ozb en toeristenbelasting vindt raad

8 oktober 2021 om 16:29 Politiek

HARDERWIJK De onroerendgoedbelasting wordt in de gemeente Harderwijk de komende jaren niet structureel met drie procent verhoogd. Een amendement tijdens de behandeling van de kadernota van Wilco Bos (PvdA) kreeg alleen de steun van GroenLinks.

Wijnand Kooijmans

 Bos gaf aan heilige huisjes niet te schuwen. Extra inkomsten vindt hij van belang om ruimte te scheppen voor nieuwe investeringen. Een verhoging van de OZB geeft volgens hem op termijn nog meer ruimte in de begroting, vanwege de geplande nieuwbouw van woningen. Volgens wethouder Jeroen de Jong is een extra verhoging strijdig met het coalitieakkoord en krijgt het niet de steun van het college.

Menno Doppenberg (VVD) vindt dat huizen geen melkkoe mogen zijn en dat reden is voor zijn fractie tegen te stemmen. Henk Vermeer (Harderwijk Anders) wil in deze tijd niet de lasten voor de burger verzwaren. Bovendien is afspraak afspraak naar zijn mening.

Voor Martijn Pijnenburg (D66) is het coalitieakkoord niet heilig. Maar het voorstel van de PvdA vindt hij onvoldoende onderbouwd. Een extra verhoging in de toekomst wil hij echter niet uitsluiten.

TOERISTENBELASTING Een voorstel van PvdA en GroenLinks de toeristenbelasting met twintig procent extra te verhogen haalde ook geen meerderheid. Aanleiding voor het voorstel is dat de belasting in vergelijking met andere toeristische trekpleisters laag is en extra geld kan worden besteed aan nieuwe investeringen. Pijnenburg gaf aan tegen te zijn omdat dit te veel invloed heeft op mensen die al hebben geboekt voor 2022. Een differentiatie in de toekomst wil hij niet uitsluiten. Vermeer wil zo direct na afloop van veel coronamaatregelen geen extra financiële druk op de toeristische sector leggen.

PARKEREN Namens de PvdA diende Bos ook een amendement in om het gratis parkeren van twee uur terug te brengen tot één uur. Wethouder Jeroen de Jong vindt dat de parkeertarieven en het gratis parkeren mee moeten worden genomen in de herziening van het parkeerbeleid in 2022. Matthijs van der Mannen (GroenLinks) ziet het gratis parkeren het liefst helemaal afgeschaft worden maar kan instemmen met het terugbrengen tot een uur. Vermeer wil de winkeliers niet met de consequenties van het voorstel opzadelen. In verband met het thema duurzaamheid stemde de fractie van D66 verdeeld.

LICHTMASTEN Een voorstel van D66 de lichtmasten te doven en te verwijderen langs de Groene Zoomweg kreeg alleen steun van GroenLinks. Thijs Melkert denkt dat hiermee 16.000 euro per jaar valt te besparen. Wethouder Jeroen de Jong wijst erop dat de lichten in 2017 weer zijn ingeschakeld in verband met het toenemend aantal inbraken in de wijk Drielanden. Ook is er geen 16.000 euro te besparen als alleen het licht wordt uitgezet omdat de lichtmasten dan niet elders in de gemeente kunnen worden ingezet. Om de gevolgen van het alleen uitzetten van de lichten was gevraagd door Edwin Enklaar (Harderwijk Anders). 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie