!
Maarten, de zoon van Gerrit van der Meer, hijst de regenboogvlag. Burgemeester Gorter assisteert. De gebakjes (optimistjes!) staan al klaar
Maarten, de zoon van Gerrit van der Meer, hijst de regenboogvlag. Burgemeester Gorter assisteert. De gebakjes (optimistjes!) staan al klaar Max Wolters

Lange weg naar hijsen vlag

11 oktober 2021 om 09:55 Politiek

ZEEWOLDE  Dat er in de wereld nog steeds mensen zijn die niet durfden uit te komen voor hun seksuele geaardheid, dat moest maar eens voorbij zijn, vond Gerrit van der Meer, ruim vijf jaar geleden.

Max Wolters

De inmiddels overleden D66’er, politiek voorman van zijn partij in Zeewolde en lid van de gemeenteraad, diende een motie in om de regenboogvlag te hijsen. De motie haalde toen geen meerderheid. ,,Het leek mij wat overdreven om dat via een motie af te dwingen. Ik had zoiets van, je kan het toch ook gewoon even vragen of ze op Coming Out dag die vlag willen hijsen’’, herinnert zijn fractiegenoot Wibe Sierksma zich. 

Met het hijsen van de vlag door een overheidsinstantie zou de LHBTI (de Q is er later bijgekomen) gemeenschap een hart onder de riem worden gestoken en natuurlijk helemaal voor de mensen die nog uit de kast moeten komen. Om de motie kracht bij te zetten en nèt iets meer aandacht te geven, werd met spoed een regenboogvlag besteld, een dag voor de raadsvergadering kwam deze binnen.

Wibe: ,,Dat de motie het niet haalde door de afwezigheid van een aantal raadsleden en door een aantal tegenstanders, was voor ons een grote teleurstelling. Gerrit was een eerlijk en oprecht man en wars van onrechtvaardigheid, waar dan ook. Gerrit verzon toen een list. Op die coming out day in 2016 zouden er wel degelijk regenboogvlaggen gehesen worden in Zeewolde. Hij kreeg medewerking om twee vlaggen aan het kerkgebouw de Open Haven te hangen, ook werd ook de vlag bij de Levant gehesen. Deze traditie wordt nu nog steeds jaarlijks voortgezet.’’ Twee jaar geleden kwam de huidige fractievoorzitter Wenda Westerhuis met het idee om ook op het Raadhuisplein een vlag te hijsen. Hoe dan? 

Wenda: ,,Ik dacht dat we een boot in de haven moesten zien te krijgen, met een flinke hoge mast. Zo geschiedde. Met medewerking van Lothar Hoekstra van Sylve zeiltochten werd zijn aak de Ebenhaezer pal voor het gemeentehuis afgemeerd en werd de regenboogvlag in top gehesen.  Aan de reling bevestigden we een meterslange regenboogbanner met daarop de woorden Coming Out Day.’’ Wibe: ,,Ik vond het echt een geuzenstreek, zo pal voor het gemeentehuis.’’

Wenda: ,,Tijdens de laatste fractievergadering opperde ik om de motie opnieuw in te dienen. Het is niet zo gebruikelijk om een eensluidende motie opnieuw in te dienen, het heeft ook meestal weinig kans van slagen, zeker wanneer de partijvertegenwoordiging in de raad niet veel afwijkt van de vorige.’’ Wibe vertelt: ,,Wenda draaide het om. Zij vond dat er nog steeds te veel fysiek en verbaal geweld aan het adres van de groep LHBTIQ’ers is. Dat de Regenboogvlag niet alleen voor hen staat, maar óók voor inclusie, dat iedereen kan zijn wie die is.’’ Daarom vindt zij dat gemeente als ondersteuning een statement kon maken.

De motie kreeg dit keer een meerderheid en werd aangenomen. Afgelopen maandag in alle vroegte heeft burgemeester Gerrit Jan Gorter de vlag gehesen in de mast vóór het raadhuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie