!
Qiang Xu, alias Jane, neemt haar huiswerk door met Roelie Nanninga.
Qiang Xu, alias Jane, neemt haar huiswerk door met Roelie Nanninga. Gemeente Harderwijk

Eerst de taal dan meedoen

6 oktober 2021 om 09:00 Achtergrond

HARDERWIJK Eigenlijk wil ze het liefst vrienden kunnen maken en écht onderdeel worden van de Nederlandse samenleving. Daarom werkt Qiang Xu, die bij het Taalcafé door iedereen Jane genoemd wordt, keihard om het Nederlands zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. Vandaag zit ze aan tafel bij Roelie Nanninga, die als vrijwilliger zo’n beetje hetzelfde doel heeft. „Ik ben ruim een jaar geleden in Harderwijk komen wonen. Hier leer ik mensen kennen en doe ik wat nuttigs.”

Jane kwam in 2018 naar Nederland bij haar Nederlandse man in Harderwijk wonen. Ze heeft haar inburgering achter de rug en zit nu op de Taalschool om de taal nog beter onder de knie te krijgen. „Ik ga voor het B1-niveau”, vertelt ze, met accent en doorspekt met Engelse woorden, maar uitstekend verstaanbaar. „Op school gaat het veel over de grammatica, over hoe de taal in elkaar zit. Dat is goed, maar we praten er niet zoveel. Hier kan ik veel oefenen met spreken en verstaan.” 

Die woensdagochtend zitten in De Kiekmure deelnemers en vrijwilligers aan tafeltjes. Er klinkt geroezemoes. Met de één start de vrijwilliger met het abc en simpele woorden. Met de ander wordt de krant doorgeplozen of is het oefenen geblazen met het aanwezige lesmateriaal. 

Vooral voor het spreken en verstaan kunnen mensen bij het Taalcafé terecht  legt Peter Mannie,  de vrijwilliger die de woensdag coördineert, uit. De deelnemers komen uit alle windstreken van de wereld.

GEEN SCHOOL Op woensdagochtend en donderdagavond is het Taalcafé actief. „We zijn geen school”, benadrukt hij. „We bekijken de behoefte van iemand en gaan daarmee aan de slag.” Zo’n twaalf tot vijftien deelnemers zijn er gemiddeld op woensdagochtenden te vinden. „De meesten komen hier iedere week.” Datzelfde geldt voor de donderdagavond. „En misschien kan ik meteen even melden dat we daarvoor nog vrijwilligers zoeken.”

Jane slaat in ieder geval bijna nooit over. „Het is leuk, ik kan veel praten en ik leer steeds meer. Nieuwe mensen leren kennen, vind ik ook belangrijk en dat kan hier ook.” Deze keer neemt ze, samen met Roelie haar huiswerk door. Het écht vrienden maken met Nederlanders is tot nu toe, een beetje tot haar verbazing, nog niet gelukt. „Ik spreek Nederlands, maar mensen begrijpen mij vaak niet goed.” Dat moet anders, vindt ze, en dus gaat ze met Roelie weer snel aan de slag.

Wie problemen heeft met het spreken en verstaan van Nederlands kan terecht bij het Taalcafé. Aanmelden is nodig en dat kan bij de bibliotheek via taalhuis@bnwv.nl. Bij de bibliotheek kunnen mensen ook terecht met problemen rondom lezen en schrijven.

Dit artikel is een onderdeel van de serie rond ‘Harderwijk zijn wij samen’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie