Jake Wollgarten is bij VVOG op meerdere plekken inzetbaar en ook al neergezet.
Jake Wollgarten is bij VVOG op meerdere plekken inzetbaar en ook al neergezet. Jaap Hop

Alleskunner bezorgt VVOG zege

6 oktober 2021 om 14:52 Voetbal

HARDERWIJK Een week voor de derby tegen DVS’33 boekte VVOG een verrassende overwinning op Excelsior’31. De nummer drie van de derde divisie creëerde het eerste kwartier na rust voldoende kansen om het duel naar zich toe te trekken, maar kreeg van Jake Wollgarten het deksel op de neus: 2-1.

Marco Jansen

De verdediger onderschepte in de 78e minuut in zijn eigen strafschopgebied de bal en stak het hele veld over. In de zestienmeter van Excelsior’31 stond hij vervolgens op de juiste plek om de voorzet van Job Hoogedoorn met zijn hak binnen te werken. ,,Ik zag de ruimte ontstaan tussen hun laatste linie en maakte diepte. De bal werd breed gegeven en de voorzet van Jeroen Buitenhuis ging nog voorlangs. De bal werd keurig teruggelegd en ik kon inschieten’’, beschrijft hij de fraaie aanval. ,,Een ideaal moment richting de slotfase van de wedstrijd, want daarna zag je bij hun de moed wegzakken.’’ Wollgarten was voor dit duel door trainer Raymond Schuurman centraal in de verdediging neergezet, waar hij eerder ook al rechts- en linksback en aanvallende middenvelder heeft gestaan. ,,Over het algemeen heb ik veel diepgang in mijn spel en als ik op de backposities sta kan ik nog meer mee naar voren. Centraal moet je meer behoudend spelen.’’

Met zijn doelpunt revancheert Wollgarten zich voor een moment in de 30e minuut, waar hij er minder goed uitziet. Een dieptebal kan door Excelsior-aanvallende middenvelder Givan Werkhoven te makkelijk worden aangenomen, waarna Wollgarten wordt uitgekapt en de bal onder keeper Paul Eppink door in het VVOG-doel verdwijnt. ,,Ik had geen zicht meer op de bal en dat neem ik mezelf kwalijk. De bal viel in de voeten van de hun diepste middenvelder, die hem goed afkapte. Ik vond hem heel goed aan de bal en wat hem ook erg hielp was dat hun spits telkens ruimte vrijmaakte.’’

Wollgarten doelt op Hielke Penterman, die voor Excelsior’31 na rust verzuimde het duel in het slot te gooien door in een kwartier tijd drie grote kansen onbenut te laten. De rekening werd door de ploeg uit Rijssen duur betaald. De Harderwijkse toeschouwers hadden een prettige middag, want ook VVOG liet zich in het aantrekkelijke duel niet onbetuigd. De thuisploeg creëerde kansen met goed aanvalsspel. Uit zo’n aanval via Pernelly Biya en Job Hoogedoorn zette Jeremy de Graaf de thuisploeg na 9 minuten op voorsprong. Hoogedoorn en De Graaf (2x) kregen voor de goal van Wollgarten al kansen op meer. ,,Excelsior kan bovenin meedoen; dat zie je aan hun spel en de kansen die ze creëren. Dat we drie punten meenemen is een compliment.’’

De speler (23) uit Lelystad is blij met zijn overstap naar VVOG, nadat hij de afgelopen vijf jaar uitkwam voor de zaterdagamateurs van Ajax. ,,Ik was toe aan een andere uitdaging en er was al eerder contact met VVOG, maar daar kwam niks van. Bij Ajax is alles goed geregeld, maar de supporters komen meer voor de proftak. Bij VVOG merk je dat er echt een club achter je staat en spelen de supporters een grote rol als twaalfde man. Dat kan je door de wedstrijd heen helpen.’’