!
Spelende kinderen
Spelende kinderen Pixabay rechtenvrij

Verdeeldheid binnen raad rond komst indoorspeeltuin

1 oktober 2021 om 15:57 Politiek

HARDERWIJK Het is nog onduidelijk welk standpunt de partijen in de Harderwijker gemeenteraad innemen als het gaat om een ontheffing voor tien jaar als het gaat om de tijdelijke invulling van het voormalige Praxis pand aan de Verkeersweg in Harderwijk.

Wijnand Kooijmans

De meeste fracties vinden woningbouw voor het gebied het meest gewenst. Maar dat is door langlopende contracten met huurders niet mogelijk, zo werd onderstreept door eigenaar Florian van Maanen. 

Hij is in gesprek met Monkey Town over een tijdelijke invulling van het pand als indoorspeeltuin. Grootste bottleneck is de verhuur aan het benzinestation waarmee het contract tot 2028 loopt. Maar ook andere huurders hebben, zo zegt Van Maanen, langlopende contracten.

Hij is wel voorstander van een invulling over tien jaar als woningbouwlocatie en voert daarover ook de gesprekken met de gemeente Harderwijk. Die verlopen volgens hem niet zo vlotjes als hij zelf wenselijk vindt. Andere potentiële huurders voor het pand heeft hij niet gesproken. Er is wel interesse getoond maar dat ging het veelal om delen van het pand. Het liefst verhuurt hij aan één partij. Er heeft een sportschool interesse getoond maar die heeft zich alleen bij de gemeente gemeld.

Ondernemer Gert van Lunteren nam stelling tegen de tijdelijke verhuur. Hij maakt zich zorgen over de verkeerssituatie die bij de komst van een indoorspeeltuin alleen maar zal verslechteren. Terwijl de gemeente veel geld heeft geïnvesteerd om die situatie te verbeteren. Hij vreest voor parkeeroverlast in de Stationsstraat. Volgens hem moet worden gekozen voor woningen voor jongeren. Een tijdelijke verhuur betekent volgens hem dat vijftien jaar hier geen woningbouw kan plaatsvinden.

Ook omwonenden keren zich tegen het plan. Zij vinden dat het plan onvoldoende is uitgewerkt. Men vreest voor parkeerproblemen en een aantasting van het woon- en leefklimaat. Volgens zowel wethouder Jeroen de Jong als Van Maanen gaat het eigenlijk om een principe uitspraak van de raad rond de tijdelijke verhuur. De plannen moeten nog verder worden ontwikkeld. Een toezegging van de raad is van belang omdat het gaat om een forse investering die nodig is van 350.000 euro.

Ook Kok Experience heeft bezwaren omdat het plan niet voldragen is. Ook vindt men dat het proces afwijkt van het proces zoals Kok dat heeft moeten doorlopen. Volgens De Jong is dat verklaarbaar omdat het hier gaat om een tijdelijke ontheffing en niet, zoals bij Kok, om een wijziging van het bestemmingsplan. De suggestie van Bert Hollerman dat met twee maten wordt gemeten werpt de wethouder verre van zich. ,,We leven in Harderwijk niet in een bananenrepubliek.”

De raad worstelt met het voorstel omdat veel zaken nog onbeantwoord zijn. Ook wil men duidelijkheid of bestaande bedrijven kunnen worden uitgekocht zodat woningbouw eerder kan worden gerealiseerd. Volgens Van Maanen hoeft er voor parkeeroverlast niet te worden gevreesd, er is hiervoor ruimte genoeg op de parkeerplaats van de voormalige Praxis. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie