!
Leraar van het jaar Lucelle Comvalius ontmoet minister Arie Slob
Leraar van het jaar Lucelle Comvalius ontmoet minister Arie Slob Eigen materiaal

Lucelle maakt het verschil voor haar leerlingen

6 oktober 2021 om 14:45 Onderwijs

HARDERWIJK Lucelle Comvalius is leraar van het jaar en werd vorige week onderscheiden door Minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Lucelle: ,,Ik ben nogal streng opgevoed, jezelf op de borst kloppen zit niet in mij. Ik probeer alle leerlingen het gevoel te geven dat ze welkom zijn en dat ik ze zie.”

Frieda Fennell

De in Harderwijk woonachtige Lucelle werkte vijfentwintig jaar als leraar geschiedenis en maatschappijleer in het middelbaar onderwijs, waarvan acht jaar op het Ermelose Groevenbeek. Ze onderscheidt zich door haar inzet voor een innovatiever en intercultureler onderwijs. Onlangs stapte ze over naar het hoger onderwijs als docent aan het Teachers College bij Windesheim in Zwolle. Lucelle wist al jong dat ze docent wilde worden.

,,Ik ben opgegroeid in een multiculturele arbeiderswijk in Rotterdam. Als vijfjarig meisje speelde ik al graag schooltje met de kinderen uit de straat. Dan leerde ik ze zogenaamd schrijven. Tijdens mijn basisschooltijd had ik geweldige docenten en daardoor wist ik het zeker: ik wil het onderwijs in. Een maatschappelijke stage in de kinderopvang liet zien dat ik erg toegankelijk was voor kinderen en dat ik makkelijk een klik met ze maakte.”

Dat talent springt eruit in haar carrière. Lucelle ontwikkelt een nauwe band met haar leerlingen en blijft hen volgen gedurende hun leven. Ze bellen haar op belangrijke momenten in hun latere leven, zoals onlangs toen een oud-leerling vader was geworden. Of ze komen gewoon even buurten. Lucelle lijkt zich het lief en leed van haar leerlingen persoonlijk aan te trekken en ervaart dat niet als belastend.

,,Hoe rijk ben je dan!”, zegt Lucelle als ze spreekt over de vertrouwensband met haar leerlingen. ,,Het maakt me gelukkig als het goed met ze gaat. En als het niet goed gaat, dan probeer ik ze alsnog te helpen. Gelukkig is dat nauwelijks voorgekomen in al die jaren.”

Lucelle coacht haar leerlingen en stimuleert ze om hun eigen weg te bewandelen. Ieder individu leert op zijn eigen manier en niet alleen vanachter een tafeltje. Ze probeert haar leerlingen te laten inzien dat alles mogelijk is, ongeacht vanuit welke opleiding je start. Zo probeert ze een stukje schaamte rondom het VMBO te doorbreken. Lucelle neemt haar leerlingen regelmatig mee op werkbezoek de maatschappij in.

,,Zelf ben ik ook begonnen op het VMBO. Iedereen creëert zijn eigen pad. Mijn ouders hebben me het belang van fatsoen en respect bijgebracht. Dat zijn belangrijke waarden in het leven die ik mijn leerlingen probeer mee te geven. Als ik op werkbezoek ga met een klas, dan vraag ik van mijn leerlingen dat ze schone kleding dragen en zich fatsoenlijk presenteren. Dat draagt eraan bij dat kinderen in zichzelf geloven.”

Lucelle volgt ieder jaar minimaal één cursus om zichzelf te verbeteren. Daarnaast maakt ze zich hard voor een meer intercultureel onderwijs. ,,Iedereen moet zich kunnen herkennen in het lesmateriaal. Een gezin bestaat tegenwoordig niet altijd uit een vader, moeder en kinderen. Dat zie je niet terug in de boeken. Maar ook iemand die in een rolstoel zit, ziet zijn situatie niet vertegenwoordigd in het lesmateriaal. Dat moet anders!” 

Lucelle heeft geen 9-tot-5-mentaliteit en is doorlopend bezig zichzelf te ontwikkelen. Ze heeft al eerder prijzen gewonnen waaronder de Onderwijsprijs Gelderland in 2014. Eigenlijk was ze wel toe aan een beetje rust toen ze door de ouders van leerlingen werd genomineerd als leraar van het jaar. Zelf ziet ze haar nominatie als een ode aan haar vorige leraren. Vorige week dinsdag ontmoette ze Minister Arie Slob nadat een eerdere ontmoeting niet door kon gaan.

,,Het was een bijzondere dag. De minister is een man van zijn woord, het siert hem dat hij niet vergeten is mij te bezoeken. Ik heb eerst zelf een gesprek met hem gehad waarin ik mijn zorgen aangaf over kansenongelijkheid in het onderwijs en de hoop uitsprak dat het hybride onderwijs een vaste waarde wordt. Daarna heb ik mijn leerlingen van het Teachers College in Windesheim aan het woord gelaten. Ik had niemand verteld dat de minister zou komen, maar ik had ze low-profile de opdracht gegeven na te denken waaraan zij geld zouden uitgeven in het onderwijs. Je had hun blikken moeten zien toen ik ze vroeg wie er vragen had aan de minister!”

Lucelle is toegewijd aan haar leerlingen en weet precies hoe ze invulling wil geven aan het docentenvak. Dit kan ze alleen volhouden met de steun van haar man, kinderen en ouders.  

,,Zonder hen was het onmogelijk. Ik ben hen enorm dankbaar voor hun steun. Een goede leraar is iemand als mijn biologiedocent Nieboer. Iemand die het gevoel geeft dat je welkom bent, dat je gezien wordt. Een goede leraar moet in mijn ogen iedereen proberen te bereiken, want iedereen leert anders. Maak er een feestje van want leren mag leuk zijn. Als ik opnieuw een beroepskeuze moest maken, dan zou ik weer leraar worden. Ik vind het bijzonder dat ik in het leven van mijn leerlingen mag meelopen, hen mag helpen te worden wie ze zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie