!
Afbeelding
Daniel Borker/Pixabay

Discussie over hondenbeleid gemeente Harderwijk

17 september 2021 om 15:07 Politiek

HARDERWIJK De hondenbelasting wordt in ieder geval de komende twee jaar niet afgeschaft. Een voorstel hiertoe van VVD, Partij van de Arbeid en GroenLinks werd met negentien stemmen tegen en acht voor verworpen.

Wijnand Kooijmans

Het voorstel werd ingediend tijdens de behandeling van een concept plan voor een nieuw hondenbeleid. Dat kreeg wel de steun van de meerderheid van de raad. Harderwijk Anders en D66 stemden tegen. Henk Vermeer (Harderwijk Anders). Hij vindt dat andere partij nu al bezig zijn het voorgestelde nieuwe beleid te slopen. Wat hem betreft biedt vasthouden aan het huidige beleid meer duidelijkheid. Ook D66 vindt dat veel zaken ontbreken in het nieuw voorgestelde beleid en wil daarom vasthouden aan het beleid.

Het tekort dat ontstaat door het afschaffen van de hondenbelasting willen de drie partijen die voorstander hiervan zijn dekken door minder geld uit te geven aan het onderhoud van groen. Dat blijkt tegen het zere been te zijn van de overige partijen. Zij willen absoluut niet dat wordt gekort op het budget dat beschikbaar is voor dit onderhoud. De mening van Noha Lammerts van Bueren dat het slechts om een relatief gering bedrag gaat gezien de 4,2 miljoen die voor het onderhoud beschikbaar is, bracht daarin geen verandering.

Martijn Pijnenburg (D66) sprak zelfs van een roekeloos voorstel, mede omdat de verwachting is dat de kosten de eerste tijd oplopen omdat meer handhaving nodig is en hondenbezitters moeten wennen aan het nieuw in te voeren beleid. Marcel Heldoorn (ChristenUnie) vindt dat meer dan 150.000 euro aan kosten worden gemaakt voor de naleving van de regels op het gebied van hondenbeleid. Het opvangen van dat bedrag mag niet ten koste gaan van het groenonderhoud.

Henk Vermeer (Harderwijk Anders) trekt een vergelijking met de belasting voor auto’s. Deze wordt ook niet afgeschaft omdat geen belasting op fietsen wordt geheven. Hij ziet het voorstel alleen als een poging het hondenbeleid af te schieten.

Een voorstel van het CDA om tot het afschaffen van de hondenbelasting hondenbezitters gratis poepzakjes ter beschikking te stellen haalde ook de eindstreep niet. Er bleek hiervoor geen enkele steun te zijn bij andere partijen. Wilco Bos (PvdA) vindt dat de kosten die de gemeente hiervoor moet waken niet opwegen tegen de geringe kosten die met de aanschaf van de zakjes zijn gemoeid voor de hondenbezitters zelf. Henk Vermeer sprak van een voorstel waarvan de honden geen brood lusten. Het college is wel bereid een enquête te houden bij de start van het nieuwe hondenbeleid om de mening van zowel hondenbezitters en niet hondenbezitters te peilen. Deze zou dan over anderhalf jaar opnieuw moeten worden gehouden om de effecten van het nieuwe beleid te meten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie