!
Afbeelding
Pixabay

Zorgen rond houden dieren

13 september 2021 om 12:45 Politiek

HARDERWIJK Er komen gesprekken tussen de gemeente Harderwijk en zorginstellingen rond de regels die gelden voor het houden van huisdieren. Dat is het gevolg van een motie welke door de meerderheid van de raad is aangenomen.

Wijnand Kooijmans

Het onderwerp kwam ter sprake bij de behandeling van de nota dierenwelzijn 2021. De motie werd ingediend door CDA, Harderwijk Anders, Gemeentebelang, PvdA en GroenLinks. Niet alle partijen zijn het eens met de gesprekken, de ChristenUnie vindt dat het momenteel al goed is geregeld en de zorginstellingen hun eigen regels moeten kunnen bepalen.

De meeste partijen hebben signalen dat het in de praktijk blijkt dat het houden van huisdieren voor mensen die verhuizen naar een begeleid wonen project en/of zorginstellingen tot problemen leidt. Zij verwijzen hiertoe onder meer naar het rapport ‘Gezelschapsdieren in de ouderenzorg.’ 

Terwijl uit onderzoek blijkt dat het hebben van een huisdier het gevoel van eenzaamheid aanzienlijk vermindert. Het hebben van een huisdier heeft positieve effecten op de lichamelijke en de geestelijke gezondheidszorg van de mens. De uitkomsten van de gesprekken moeten eind van dit jaar terug worden gekoppeld naar de raad.

Een motie van Harderwijk Anders, PvdA en VVD dat het woord hondenpoep moet worden geschrapt uit de welzijnsnota dieren kreeg niet de handen van de meerderheid op elkaar. De indieners vinden dat hondenpoep maar ook lopende honden deel uit moeten maken van het hondenbeleid en niet thuis horen in de nota. 

Dierenwelzijn beslaat het hele speelveld van dieren in de gemeente Harderwijk is het standpunt. In de nu vastgestelde nota is het beleid voor vrij in de natuur levende dieren niet meer opgenomen. Dat moet worden geborgd in de nog op te stellen nota natuur en biodiversiteit. 

De gemeente gaat de inwoners informeren over onder meer het aanschaffen van huisdieren om impuls aankopen te voorkomen. Maar ook hoe moet worden gehandeld wanneer een gewond dier wordt gevonden en hoe om te gaan met een mishandeld of weggelopen dier.

Binnenkort wordt een experiment gehouden om ook katten verplicht te laten chippen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie