!
Afbeelding
Pixabay

Ceintuurbaan moet veiliger en daarvoor komen plannen

6 september 2021 om 17:01 Politiek

HARDERWIJK De gemeente Harderwijk kijkt met belanghebbenden naar de mogelijkheden de oversteek van de Ceintuurbaan veiliger te maken. Dat blijkt uit het antwoord op vragen van de raadsfractie van Harderwijk Anders.

Wijnand Kooijmans

Het dagelijks bestuur van de gemeente Harderwijk zegt op de hoogte te zijn van het feit dat bewoners van de Fazantlaan aangeven dat er te hard wordt gereden op de Ceintuurbaan en daardoor het oversteken van de weg als onveilig en lastig wordt ervaren.

De politie is gevraagd naar de bereidheid handhavend op te treden tegen snelheidsovertreders op de Ceintuurbaan. Maar die hebben aangegeven niet of zeer beperkt te willen handhaven. Dit omdat de weg niet is ingericht volgens de landelijke eisen. De weg wordt, gezien de 13.500 voertuigen die per etmaal van de weg gebruik maken, als een gebiedsontsluitingsweg. Daar hoort, volgens de politie, een maximum snelheid van tachtig kilometer per uur bij. Het college heeft de weg echter aangeduid als een erftoegangsweg met een maximum van zestig kilometer per uur. Dit om de snelheid van de autoverkeer te verlagen en daarmee de verkeersveiligheid te verbeteren.

Aangegeven wordt dat het verkeersveiligheidsplan in oktober aan de raad wordt aangeboden. De aanpassing van de ontsluiting Ceintuurbaan met de Korhoenlaan is één van de projecten die snel daarna kan worden uitgevoerd. De kruising Fazantlaan is niet opgenomen in de structuurvisie maar het college zegt zoveel mogelijk werk-met-werk te maken en kansen op projecten te koppelen te benutten.

Op dit moment, zo wordt aangegeven, is niet precies bekend waar maatregelen uit kunnen bestaan. Op de kruising Fazantlaan is het wellicht mogelijk de middengeleider aan te passen. Een andere gedachte is een ‘koude’ oversteek te realiseren. Dan wordt de Fazantlaan via de Eekhoornlaan ontsluiten. Weggebruikers steken dan alleen nog maar recht over waardoor de kruising overzichtelijker en verkeersveiliger wordt.

Naar het verzoek voor het terugbrengen van een pad aan de noordzijde van de Ceintuurbaan is door het college al gekeken. Tot 2009 was een dergelijk pad aanwezig naar de Deventerweg. Het college geeft aan dat zo’n pad niet meer past in de huidige situatie. Fietsers en voetgangers vanaf de Fazantlaan belanden dan op de voorsorteervakken aan de Deventerweg. Dat wordt gezien als verkeersonveilig en daarmee onwenselijk.

Eventueel is het wel mogelijk om via particuliere grond een doorsteek te maken vanaf de Fazantlaan naar de Deventerweg. Het initiatief hiervoor ligt bij de bewoners en de eigenaar van de betreffende grond. In theorie is een pad richting de Beukenlaan ook mogelijk. Gezien de omloop- /om fietsafstand sluit dit onvoldoende aan op de behoefte van de bewoners.

Voor de kruising met de Korhoenlaan wordt gekeken of een invulling zoals aan de Leuvenumseweg bij Van der Valk een oplossing biedt. Ook de aanleg van een rotonde wordt niet uitgesloten. Hierdoor wordt verkeer gedwongen bij oversteekplaatsen langzamer te rijden zonder dat de doorstroming van het verkeer te veel wordt gehinderd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie