!
Patissier Martin de Baat en molenbakker Geert Terpstra overhandigen wethouder Wilco Mazier (midden) het Hanze Kogge koekje.
Patissier Martin de Baat en molenbakker Geert Terpstra overhandigen wethouder Wilco Mazier (midden) het Hanze Kogge koekje. Foto: Marco Jansen

Bakkerij van Molen de Hoop brengt ode aan het Hanzeverleden met een nieuw Harderwijks lekkernij: het Hanze Kogge koekje

12 mei 2023 om 14:00 Zakelijk

HARDERWIJK Met het Hanze Kogge koekje brengt de bakkerij van Molen de Hoop een ode aan het Harderwijkse Hanzeverleden. De koekjes verwijzen ook naar het belang van de molens in de Middeleeuwen en het schip de kogge als belangrijk transportmiddel voor de handel. De bakkers overhandigden wethouder Wilco Mazier woensdag het eerste zakje Hanze Kogge koekjes.

Het roomboter Hanze Kogge koekje is ‘al pratend’ in de bakkerij ontstaan; de bakkers wilden een lekker en herkenbaar product voor de toeristen, van kwalitatief hoogwaardige grondstoffen van de molen in Buren. De koekjes worden wekelijks gebakken in de molenbakkerij. Het product is ontwikkeld door patissier Martin de Baat en na een paar keer proeven goedgekeurd door het bestuur. Ook over de verpakking is nagedacht. Bakker Geert Terpstra: „De Hanze is internationaal, begonnen in Lübeck en Harderwijk werd in 1280 lid van het Hanzeverbond, dat uitgroeide tot 200 aangesloten steden. De uitleg over het koekje staat daarom in het Nederlands, Engels en Duits op de verpakking. Eén van de dames bedacht om de ‘scheepjes’ te stapelen. We willen dit eind juni aan de raad overhandigen, het eerste zakje schenken we nu aan de wethouder.”

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


MOLEN

In de Middeleeuwen speelden molens een belangrijke rol als bedrijfsmiddel in de Nederlandse economie. Nederland had toen 9.000 molens en was mede daardoor als een van de eerste landen  geïndustrialiseerd. In Harderwijk stonden 13 molens; korenmolens op de stadsmuren en papier-, hout-, zaag-, hennep- en olieslagmolens erbuiten.

HANZESTAD

Hoewel Harderwijk niet aan een rivier ligt, werd het toch een belangrijke Hanzestad in de internationale handel, want veel werd vervoerd per schip. Terpstra: „De kogge was een bijzondere platbodem die ook zeevaardig was. Het relatief kleine schip kon 250 ton lading vervoeren met één zeil: roomboter, meel, huiden, olie etc. Platbodems konden overal komen, ook in ondiep water. Via de Zuiderzee de Oostzee op varen, maar ook naar andere Hanzesteden langs de IJssel.” De koekjes met een H in de vorm van een kogge verwijzen naar dit schip. 

Er zijn het hele Hanzejaar door verschillende evenementen die wij als gemeente omarmen

Dit jaar wordt in alle Hanzesteden 800 jaar Hanze gevierd. Ook in Harderwijk was op 8 april de aftrap met Keys of Light. ,,Er zijn het hele Hanzejaar door verschillende evenementen die wij als gemeente omarmen. Ook zijn wij heel blij met dit initiatief dat de Hanze opnieuw onder de aandacht brengt. Het is mooi dat de Molen hier een bijdrage aan levert’’, zegt Wilco Mazier nadat hij het Hanze Kogge koekje heeft geproefd. De wethouder heeft toerisme en recreatie in zijn portefeuille en daaronder valt ook de Hanze. „Harderwijk heeft veel aandacht voor de jonge historie van het visserijverleden, maar onze geschiedenis gaat veel verder en is rijker dan we ons realiseren. Hanzesteden waren ondernemend, gastvrij en samenwerkend. Er werd recht gesproken en ruzies werden beslecht. Een mooie chemie en de Hanzementaliteit zien we nog steeds terug. Als er iets geregeld moet worden, gebeurt het ook en daar onderscheiden wij ons als Harderwijk mee.” Een zakje met zes koekjes kost 2,95 euro en is te koop in de Molenwinkel.

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie